Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre, bankaların TL mevduat payını artırma hedefi yüzde 3,5’e yükseltildi. Aksi takdirde bankalar ağır cezalarla karşı karşıya kalacak.

KKM UYGULAMASI 2024’TE BİTECEK

KKM uygulaması, dolar sahiplerine TL faizi ve kur farkı avantajı sağlayan bir mevduat türü. Bu uygulama, döviz talebini azaltmak ve TL’yi desteklemek için başlatılmıştı.

Ancak son dönemde KKM’den çıkışlar hızlanınca, TCMB bu uygulamayı 2024 yılının sonunda bitireceğini açıkladı.

FAİZ ARTIŞI DOLARI FRENLEDİ

TCMB, dün yaptığı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 19’a çıkardı.

Bu kararla, dolardaki olası sert yükselişlerin önüne geçildi. Dolar/TL kuru, faiz kararının ardından 8,50 seviyesinin altına geriledi.

TÜİK açıkladı: İşsizlik oranı mart ayında bir önceki aya göre azaldı! İşte detaylar TÜİK açıkladı: İşsizlik oranı mart ayında bir önceki aya göre azaldı! İşte detaylar

TL MEVDUAT FAİZLERİ YÜKSELİYOR

TCMB, bankalara TL mevduat faizlerini yükseltmeleri için örtülü talimatlar verdi. Böylece, KKM’den çıkan paranın TL olarak kalması sağlanacak.

Ayrıca, bankaların TL mevduat payını artırma hedefi de yüzde 3,5’e çıkarıldı. Bu hedefe ulaşamayan bankalar, menkul kıymet tesis uygulamasında dezavantajlı duruma düşecek.

DOLAR KURUNDA YENİ BİR YÜKSELİŞ ÖNLENECEK

TCMB’nin aldığı bu önlemler, hem KKM nedeniyle sistemde yer alan varlık sahiplerine ödenen yüksek kur farklarından kurtulmayı hem de KKM’den çıkışların döviz tevdiat hesaplarına yönelmesini engelleyerek dolar kurunda yeni bir yükselişin önüne geçmeyi amaçlıyor.

Editör: İrem Nur Kaya