Cumhuriyet’in ilk yıllarında Erzurum ve Kars’ın ekonomik potansiyeline yönelik uluslararası ilgiyi ortaya koyan dikkat çekici bir arşiv belgesi gün yüzüne çıktı. Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Taner Özdemir tarafından bulunan 1933 tarihli Hariciye Vekaleti belgesi, Danimarka’nın bölgede süt sanayisi kurma imkanlarını araştırdığını gösteriyor.
Danimarka’dan Türkiye’ye resmi talep
Belgeye göre Danimarka Kraliyet Elçiliği, 4 Aralık 1933 tarihinde Türkiye’ye resmi bir nota gönderdi. Yazışmada Alfred Thorvald Larsen ve Peter Weigel isimli uzmanların Kars ve Erzurum’a giderek süt sanayisinin kurulabilmesi için gerekli şartları yerinde incelemesi talep edildi.
Türkiye, Danimarka’nın talebine olumlu yanıt verdi. Hariciye Vekaleti tarafından hazırlanan yazıda iki uzmanın bölgede inceleme yapmasına izin verildiği ve gerekli talimatların yerel makamlara gönderildiği belirtildi.
Bölgenin ekonomik potansiyeli dikkat çekmiş
Tarihi belgede süt sanayisini ifade eden “l'industrie laitire” ifadesinin kullanılması dikkat çekiyor. Danimarka’nın Erzurum ve Kars’ı yerinde incelemek istemesi, bölgenin yalnızca hayvancılık açısından değil, modern süt sanayisinin geliştirilebileceği bir merkez olarak da değerlendirildiğine işaret ediyor.
Belgeyi ortaya çıkaran Taner Özdemir’in çalışması, Erzurum ve Kars’ın Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki ekonomik önemine ilişkin yeni bir ayrıntıyı da ortaya koydu.
Türkiye incelemeye izin verdi
Danimarka’nın süt ve süt ürünleri alanındaki tecrübesi dikkate alındığında, 1933 yılında yapılan araştırma talebi ayrı bir önem taşıyor. Erzurum ve Kars’ın geniş mera alanları, hayvancılık kültürü ve hayvan varlığı, süt üretimine dayalı bir sanayinin kurulması açısından önemli bir potansiyel oluşturuyordu.
Türkiye’nin Danimarkalı uzmanların bölgedeki incelemelerine resmi izin vermesi ise girişimin sıradan bir ziyaret olmadığını, devlet kurumlarının bilgisi ve onayı dahilinde yürütülen bir çalışma olduğunu gösteriyor.
93 yıllık belge ekonomik tarihe ışık tutuyor
Aradan 93 yıl geçtikten sonra gün yüzüne çıkan belge, Erzurum ve Kars’ın ekonomik tarihine ilişkin önemli bir ayrıntıyı yeniden gündeme taşıdı. Danimarka’nın 1933 yılında bölgedeki süt sanayisi imkanlarını araştırmak istemesi, Doğu Anadolu’nun hayvancılık ve üretim potansiyelinin uluslararası düzeyde de dikkat çektiğini ortaya koyuyor.
