ABD ve İsrail’in İran’a yönelik başlattığı askeri operasyonlar dokuzuncu gününe girerken, saldırıların ekonomik maliyeti de dikkat çekici seviyelere ulaştı. Verilere göre operasyonların ABD’ye toplam maliyeti 8,3 milyar doları geçti.
Saldırıların maliyetini anlık olarak hesaplayan internet sitesi verilerine göre, operasyonların ilk sekiz gününde ABD’nin harcadığı tutar yaklaşık 8,3 milyar dolar olarak kaydedildi. Bu rakamın Türk lirası karşılığının ise yaklaşık 365,8 milyar TL olduğu belirtiliyor.
Günlük maliyet 1 milyar dolar
Pentagon’un değerlendirmelerine göre operasyonların ABD’ye günlük maliyeti yaklaşık 1 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Bu hesaplamaya göre askeri operasyonların saatlik maliyeti yaklaşık 41,6 milyon dolar, saniyelik maliyeti ise yaklaşık 11 bin 500 dolar olarak ifade ediliyor.

Yüksek maliyetli mühimmat kullanılıyor
Operasyonlar kapsamında Tahran başta olmak üzere Kirman ve İsfahan gibi şehirlerde çeşitli hedeflerin vurulduğu bildirildi. Bu saldırılarda kullanılan füze sistemleri ve gelişmiş mühimmatın yüksek maliyetli olması, operasyonların toplam ekonomik yükünü artıran başlıca unsurlar arasında gösteriliyor.
Uzmanlar, askeri operasyonların uzaması halinde ABD’nin savunma harcamalarının daha da artabileceğini ve maliyetin katlanabileceğini değerlendiriyor. Bölgedeki çatışmaların hem askeri hem de ekonomik etkilerinin önümüzdeki süreçte daha net ortaya çıkması bekleniyor.
