ABD ve İsrail'in İran'a yönelik saldırılarında hayatını kaybettiği belirtilen İran'ın eski dini lideri Ali Hamaney'in naaşı, Irak'ın Necef kentinde düzenlenen cenaze töreninin ardından Kerbela'ya ulaştırıldı. Cenaze töreni kapsamında geniş güvenlik önlemleri alınırken, Irak ve İran'dan çok sayıda kişinin törene katıldığı bildirildi.
Cenaze Konvoyu Kerbela'ya Ulaştı
Necef'te gerçekleştirilen cenaze töreninin ardından Ali Hamaney'in naaşı, askeri konvoy eşliğinde Kerbela kent merkezindeki Seyyid Cevde Meydanı'na getirildi.
Cenazenin, Abbas Caddesi ve valilik binası güzergâhını takip ederek Hazreti Hüseyin Türbesi'nin Kıble Kapısı'na ulaştırılmasının planlandığı belirtildi.
Törene İran ve Irak'tan Yoğun Katılım
Cenaze törenine katılanlar arasında İran ve Irak'tan çok sayıda kişi yer aldı.
İran'dan törene katılan bir kişi, "Liderimizi son yolculuğunda yalnız bırakmamak için buraya geldim. Onun ardından saatlerce yol kat ettik. Onun davasını yaşatmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
Iraklı katılımcılar da Hamaney'in hayatını kaybetmesinden duydukları üzüntüyü dile getirdi. Bir katılımcı, "Bugün bizim için çok önemli bir gün. Iraklılar olarak çok değerli bir dini lideri kaybettik. Allah'tan rahmet diliyoruz." dedi.
Bir başka Iraklı ise, "Ali Hamaney'in Kerbela'ya getirilmesi bizim için büyük anlam taşıyor. Dünyanın farklı yerlerinden gelen Şiiler olarak onu son yolculuğuna uğurlamak için burada toplandık." ifadelerini kullandı.
Ailesiyle birlikte törene katılan bir diğer kişi de, "Seyyid Ali Hamaney'in vefatı yalnızca İran için değil, Irak için de büyük bir kayıptır. İranlı kardeşlerimizin acısını paylaşıyoruz." şeklinde konuştu.
Türbelerde Güvenlik Önlemleri Artırıldı
Cenaze töreni öncesinde Hazreti Hüseyin ve Hazreti Abbas türbeleri, öğle namazının ardından ziyaretçilere geçici olarak kapatıldı.
Yetkililer, cenazenin kabulü öncesinde tören güzergâhında geniş güvenlik önlemleri alırken, sağlık ve hizmet ekiplerinin de bölgede hazır bekletildiğini bildirdi.
Necef'te Başlayan Tören Kerbela'da Devam Ediyor
Ali Hamaney için Irak'ta düzenlenen cenaze töreni sabah saatlerinde Necef kentinde başlamıştı.
Törene İran Cumhurbaşkanı Mesut Pezeşkiyan, İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Galibaf, Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi'nin yanı sıra çok sayıda İranlı ve Iraklı üst düzey yetkili ile farklı kentlerden ve yurt dışından gelen katılımcılar iştirak etti.
