Almanya, düzensiz göçle mücadele kapsamında kara sınırlarında uyguladığı kontrollerin Mart 2027'ye kadar uzatılması için Avrupa Komisyonu'na başvurmaya hazırlanıyor. İçişleri Bakanı Alexander Dobrindt, uygulamanın sürdürülmesine gerekçe olarak Avrupa'nın dış sınırlarındaki gelişmeleri ve "olağanüstü koşulları" gösterdi. Sol Parti Milletvekili Clara Bünger ise sınır kontrollerine tepki gösterdi.
Almanya Sınır Kontrolleri İçin Başvuru Yapacak
Almanya İçişleri Bakanı Alexander Dobrindt, hükümetin düzensiz göçle mücadele kapsamında sınır kontrollerini sürdürmekte kararlı olduğunu belirtti.
Bu kapsamda Almanya'nın kara sınırlarındaki mevcut kontrollerin Mart 2027'ye kadar devam etmesi amacıyla Avrupa Komisyonu'na başvurulacak.
Dobrindt, sınır kontrollerinin uzatılmasına gerekçe olarak Avrupa'nın dış sınırlarındaki gelişmeler ile "olağanüstü koşulları" gösterdi.
Dobrindt Kararı Temmuz Sonunda Duyurmuştu
İçişleri Bakanı Dobrindt, sınır kontrollerinin uzatılmasına ilişkin kararı temmuz ayının sonunda açıklamıştı.
Açıklama, İspanya'nın Kuzey Afrika'daki Ceuta Özerk Bölgesi'ne çok sayıda sığınmacının yüzerek geçmeye çalışması ve 100'den fazla kişinin hayatını kaybetmesinin ardından gelmişti.
Almanya'daki mevcut sınır kontrollerinin, haziran ayında yürürlüğe giren Avrupa Ortak İltica Sistemi (GEAS) reformunun ardından sona ermesi bekleniyordu.
Kontrollerin Mart 2027'ye Kadar Sürmesi Bekleniyor
Berlin yönetiminin yeni başvurusu sonrasında Avrupa Komisyonu'nun itiraz etmemesi halinde sınır kontrollerinin otomatik olarak altı ay daha uzatılması bekleniyor.
Bu durumda Almanya'nın kara sınırlarındaki kontroller Mart 2027'ye kadar devam edecek.
Sol Parti'den Sınır Kontrollerine Tepki
Sol Parti Milletvekili Clara Bünger, hükümetin sınır kontrollerini uzatma kararına tepki gösterdi.
Bünger, çeşitli mahkemelerin Almanya'daki sınır kontrollerini haklı gösterecek olağanüstü bir durum bulunmadığına dikkat çektiğini belirtti.
Almanya'ya izinsiz girişlerin son yıllarda önemli ölçüde azaldığını savunan Bünger, kontrollerin trafik ve lojistikte aksamalara ve uzun araç kuyruklarına yol açtığını söyledi. Bünger ayrıca sınır kontrollerinin ırksal profillemeye neden olduğunu savundu.
Kontrollerin Federal Polis açısından milyonlarca avroluk ek maliyet oluşturduğunu belirten Bünger, uygulamanın polislerin fazla mesai yükünü de artırdığını ifade etti.
