Dünyadaki trafik kazalarının başlıca nedeni dikkatsizlik. Bunun da büyük çoğunluğunu trafikte mesajlaşan, telefon görüşmesi yapan sürücüler oluşturuyor.

Avustralya hükümeti bu soruna teknolojik bir çözüm buldu. Yapay zeka uygulamasıyla çalışan özel bir kamera sistemi getirerek dünyada bir ilki gerçekleştirdi.

GECE GÜNDÜZ DEMİYOR

Avustralya'nın New South Wales eyaletinde otoyollara özel kameralar yerleştirildi. Yapay zeka ile çalışan kameralar araç içindeki sürücünün elinde telefon varsa anında tespit ediyor. Üstelik tüm hava koşullarında, gece gündüz demeden çalışabiliyor.

İLK 3 AY SADECE YAZILI UYARI

Bu uygulamaya göre direksiyon başındayken fotoğraf çekmek, görüntülü konuşma yapmak, oyun oynamak gibi keyfi eylemler yasak. Eller serbest modunda kullanılan cihazlarda ise sesli çağrıları almak ya da görüşme yapmak serbest. Bu uygulamayla ölümle sonuçlanan trafik kazalarının 2021'e kadar yüzde 30 azaltılacağı öngörülüyor. Yeni uygulamayla birlikte ceza sistemi de getirildi. İlk 3 ay boyunca sürücülere sadece yazılı uyarı yapılacak. Ardından kuralların ihlalleri durumunda 344 Avustralya Doları (1336 TL), okul bölgelerinde ise yaklaşık 1775 TL'ye denk gelen ceza kesilecek. 

Editör: Haber Merkezi