İstanbul
Açık
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi DÜNYA İran petrol tankeri ABD ablukasını aştı Hürmüz'ü geçip İran karasularına girdi

İran petrol tankeri ABD ablukasını aştı Hürmüz'ü geçip İran karasularına girdi

İran’a ait 2 milyon varil kapasiteli bir petrol tankeri, ABD’nin ilan ettiği deniz ablukasına rağmen Hürmüz Boğazı’nı sorunsuz geçerek kara sularına ulaştı. Gelişme, Washington’ın askeri yığınak açıklamalarına rağmen sahadaki etkinliğinin tartışılmasına yol açtı.

İran basınında yer alan dikkat çekici bir habere göre, Tahran’a ait bir petrol tankeri, ABD’nin ilan ettiği “deniz ablukası”na rağmen Hürmüz Boğazı’nı konum sistemi açık şekilde geçerek İran kara sularına ulaştı. Fars Haber Ajansı, geminin herhangi bir müdahale ya da engelle karşılaşmadan varış noktasına eriştiğini duyurdu.

2 milyon varillik tanker iddiası

Haberde, söz konusu tankerin 2 milyon varil ham petrol taşıma kapasitesine sahip olduğu belirtildi. Ajans, sevkiyatın “en ufak bir engelle karşılaşmadan” tamamlandığını aktarırken, gelişme bölgedeki güç mücadelesi açısından dikkat çekici bir mesaj olarak yorumlandı.

Abluka çıkışı 12 Nisan’da gelmişti

ABD Başkanı Donald Trump, Pakistan’da İran ile yürütülen müzakere sürecinin başarısız olmasının ardından 12 Nisan’da sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, İran’a yönelik deniz ablukasını başlatacaklarını iddia etmişti. ABD’nin, gemilerin İran kara sularına ve limanlarına yönelmesine izin vermeyeceğini öne sürdüğü aktarılmıştı.

CENTCOM’dan askeri yığınak açıklaması

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı da dün, İran limanlarına yönelik abluka sürecine 10 binden fazla askerle birlikte onlarca savaş gemisi ve savaş uçağının eşlik ettiğini açıklamıştı.