İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi DÜNYA İran'da kriz büyüyor: Hamaney'den Esad modeli 'B Planı' hazırlığı

İran'da kriz büyüyor: Hamaney'den Esad modeli 'B Planı' hazırlığı

İran’da ekonomik krizle büyüyen halk ayaklanmaları ülke genelinde etkisini artırırken, dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in olası bir rejim çözülmesine karşı hazırlık yaptığı öne sürüldü.

İran’da ekonomik krizle büyüyen halk ayaklanmaları ülke genelinde etkisini artırırken, dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in olası bir rejim çözülmesine karşı hazırlık yaptığı öne sürüldü. İstihbarat kaynaklarına dayanan bilgilere göre, Hamaney protestoların güvenlik güçleri tarafından bastırılamaması veya ordunun emirleri yerine getirmemesi ihtimaline karşı ailesi ve yakın çevresiyle birlikte Tahran’dan ayrılmak üzere gizli bir “kaçış planı” hazırladı.

Kaçış Güzergâhı: Moskova mı?

İngiliz basınına konuşan güvenlik kaynakları, 86 yaşındaki Hamaney’in planının, Suriye lideri Beşar Esad’ın 2024’te Moskova’ya yaptığı kaçışı örnek aldığını öne sürüyor. Hamaney'in olası bir kaçış senaryosunda, oğlunun ve varisi olarak görülen Mojtaba Hamaney'in de bu planın içinde yer aldığı ifade ediliyor. Eski İsrail istihbarat yetkilisi Beni Sabti’ye göre, Hamaney’in en muhtemel sığınma adresi Rusya olabilir.

İran'ın Gölge Ekonomisi ve Hazırlıklar

Hamaney’in kontrolünde olduğu bilinen “Setad” adlı kuruluşun, yaklaşık 95 milyar dolarlık bir varlığı yönettiği belirtiliyor. Bu servetin; şirketler, gayrimenkuller ve yurt dışındaki nakit rezervlerden oluştuğu, olası bir geçiş süreci için bu kaynakların kullanıma hazır hâle getirildiği iddia ediliyor. Ayrıca, Hamaney’e yakın bazı aile üyelerinin hâlihazırda ABD, Kanada ve Dubai gibi ülkelerde yaşadığı bildiriliyor.

İran'da Protestolar Dinmiyor

2025’in son günlerinde ulusal para biriminin döviz karşısında hızla değer kaybetmesiyle başlayan protestolar, kısa sürede ülke geneline yayılmış durumda. Özellikle Tahran Kapalıçarşı’daki esnafın başlattığı eylemler, rejimin temel destek yapılarından biri olarak görülen orta sınıfın da harekete geçtiğini gösteriyor.

Göstericiler, İran Devrim Muhafızları (IRGC), Basij milisleri, polis ve ordunun gösterileri bastırmak için sert müdahalelerde bulunduğunu ifade ediyor. Can kayıpları ve çok sayıda gözaltı haberi gelirken, kamu düzeni her geçen gün daha da bozuluyor.

Trump’tan Sert Uyarı: “Silahlarımız Hazır ve Tetikte”

ABD eski Başkanı Donald Trump, Truth Social üzerinden yaptığı açıklamada, İran yönetiminin protestoculara silahlı müdahalede bulunması hâlinde ABD’nin devreye gireceğini söyledi. Trump, "İran barışçıl protestoculara ateş açıp öldürürse ABD onların yardımına gelecektir. Silahlarımız hazır ve tetikteyiz" ifadelerini kullandı.

Bu çıkış, bölgede zaten kırılgan olan dengeleri iyice gererken, İran yönetiminden de sert yanıt geldi.

Tahran'dan Trump'a Tehdit: “Bu Müdahale Kırmızı Çizgidir”

İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri ve Hamaney’in danışmanı Ali Laricani, Trump’ın sözlerine karşılık sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, olası bir dış müdahalenin “tüm bölgeyi kaosa sürükleyeceğini” savundu. Laricani, ABD'nin herhangi bir askeri adımının “kırmızı çizgi” olduğunu belirtti ve böyle bir durumda sert bir yanıt verileceğini duyurdu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *