Suudi Arabistan başta olmak üzere Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kuveyt, Irak, Mısır ve Cezayir, ramazan ayında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını tedbirlerine uyularak, vakit, cuma ve teravih namazlarının camilerde kılınabileceğini açıkladı. Ürdün ve Umman'da ise bu süreçte yasak ve kısıtlamaların devam edeceği bildirildi.

Teravih namazlarını cemaatle kılma ve camilerde itikafa girme gibi ibadetlerin yapıldığı ramazan ayında salgınla mücadele amacıyla geçen yıl getirilen kısıtlamaların ardından Arap dünyasından bu yıl uygulanacak programla ilgili açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Suudi Arabistan, BAE, Kuveyt, Irak, Mısır ve Cezayir, maske kullanımı, hijyen ve sosyal mesafeye dikkat edilmesi gibi birtakım koruyucu tedbirlere riayet edilerek, vakit, cuma ve teravih namazlarının camilerde kılınabileceğini açıkladı. Riyad yönetimi ayrıca Kabe'de umre ve namaz için aşı olma ya da koronavirüs geçirip iyileşme şartı getirdi.

MESCİD-İ HARAM VE MESCİD-İ NEBEVİ'DE TERAVİH NAMAZLARI KILINABİLECEK

Suudi Arabistan, Mekke'deki Haremi Şerif ve Medine'deki Mescid-i Nebevi'de de vakit, cuma ve teravih namazlarının kılınabileceğini açıkladı.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'ya göre, salgınla mücadele için koruyucu tedbirlerin alındığını belirten Hac ve Umre Bakanlığından bir yetkili, ramazan ayında Kabe'de mümkün olan kapasite dahilinde, sadece aşı olan ya da Kovid-19 geçirip iyileşen kişilere, umre yapma ve namaz kılma izni verileceğini söyledi.

Bu çerçevede umre ziyaretleri için başvuruların yapıldığı "Eatmarna" (İtemerna) uygulaması üzerinden izin belgesi alanlar, farz ve teravih namazlarını Mescid-i Haram'da kılabilecek.

Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi İşleri Başkanlığı da teravih namazlarının Mescid-i Nebevi'de kılınabileceğini açıkladı.

Programa göre, Mescid-i Nebevi, teravih namazlarından yarım saat sonra kapatılacak, sabah namazından 2 saat önce açılacak, ramazanın son 10 gününde ise 24 saat açık kalacak.

Öte yandan ülkedeki diğer camilerin de ramazan ayı boyunca salgın tedbirlerine riayet edilerek açık olacağı ifade edildi.

KUVEYT

Kudüs İslami İşler ve Vakıflar Bakanı İsa el-Kenderi, yaptığı açıklamada, ramazan ayı boyunca 19.00'dan sabah 05.00'e kadar sokağa çıkma kısıtlamasının süreceğini belirtti.

Kenderi, vatandaşların bu saatlerde evlerine yakın camilere giderek teravih namazını eda edebileceklerini duyurdu.

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ

Geçen yılın aksine bu yıl camilerin ramazan ayında açık olacağını duyuran ülkelerden BAE de salgın tedbirleri kapsamında teravih namazları için sınırlı sayıda insanın içeriye alınmasını planlıyor.

BAE İslami İşler ve Vakıflar Genel Kurulu, ramazan ayında camilerde teravih namazının kılınabileceğini, ancak bunun dışında cami ve avluları başta olmak üzere toplu bir araya gelme ve iftar organizasyonlarının yasaklandığını duyurdu.

Genel Kuruldan yapılan açıklamada ramazan ayının son on gününde salgının seyrine göre alınan kararların yeniden gözden geçirileceği bilgisi verildi.

IRAK

Irak, ramazan ayında teravih ve vakit namazları için camilerin açık olacağını açıklayan bir diğer ülke.

Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Riyad Abdulemir, Sağlık Bakanlığının ramazan ayı için yeni tedbirler almayı düşünmediğini belirterek, mevcut uygulamaların devam edeceğini kaydetti.

MISIR

Mısır Vakıflar Bakanlığı, yaptığı açıklamada, cuma, vakit ve teravih namazlarının camilerde salgın tedbirlerine ve sosyal mesafeye uyularak kılınacağını, ancak camilerde itikafa girilmesine izin verilmeyeceğini bildirdi.

Açıklamada, kadınların da teravih namazlarına katılabileceği bilgisi verildi.

CEZAYİR

Cezayir Dini İşler ve Vakıflar Bakanlığı da camilerde vakit, cuma ve teravih namazlarının kılınacağını ancak teravih namazının süresinin 30 dakikayı aşmaması şartı getirildiğini kaydetti.

Ülkedeki 58 vilayetten 9'unda uygulanan ve yerel saatle 23.00'ten 04.00'e kadar süren sokağa çıkma kısıtlamalarının ramazan ayında da sürmesi planlanıyor.

ÜRDÜN VE UMMAN'DA BU YIL DA TERAVİH NAMAZI CAMİLERDE KILINAMAYACAK

Ürdün ve Umman yönetimleri ise teravih namazının evlerde kılmanın uygun olduğunu belirterek, bu yıl da camilerde teravih namazının kılınamayacağını açıkladı.

Ürdün hükümeti, salgınla mücadele çerçevesinde bu yıl ramazan ayında camilerde sabah, akşam, yatsı, teravih ve cuma namazlarının kılınmasının yasaklandığını duyurdu.

Ülkede haftalık tatil günü olan cumaları kapsamlı, diğer günler için kısmi uygulanan sokağa çıkma yasağının da 15 Mayıs'a kadar süreceği bilgisi verildi.

Umman Koronavirüsle Mücadele Yüksek Komitesi de ramazan ayı boyunca toplu iftar organizasyonlarının yanı sıra camilerde teravih namazlarını kılma ve itikafa girme gibi ibadetlere izin verilmeyeceğini, yerel saatle 21.00'den 04.00'e kadar devam eden sokağa çıkma kısıtlamasının süreceğini bildirdi.

Ramazan ayında eda edilen teravih namazı münferiden, cemaatle veya bir kısmı cemaatle bir kısmı da tek başına kılınabiliyor. İYAD EN-NABLUSİ (AA)

Editör: Haber Merkezi