Mattia Ahmet Minguzzi'nin Mezarı Duruşma Öncesi Tahrip Edildi: Aileye Ölüm Tehditleri, Güvenlik Endişesi Artıyor
İstanbul Kadıköy'de 24 Ocak 2025 tarihinde bıçaklı saldırı sonucu hayatını kaybeden 15 yaşındaki Mattia Ahmet Minguzzi’nin davasında bugün kritik duruşma görülürken, Minguzzi’nin mezarına yönelik yapılan saldırı yürekleri dağladı. Henüz kimliği tespit edilemeyen kişi veya kişilerce gece saatlerinde Bahçelievler Mezarlığı'nda gerçekleştirilen saldırı sonucu mezarın etrafındaki çitler kırıldı, mezar taşı tahrip edildi. Olayla birlikte kamuoyunda infial oluşurken, saldırının davaya yönelik gözdağı amacı taşıdığı düşünülüyor.
Avukat Epözdemir: "Bu, Aileye Verilen Mesajdır"
Mattia Ahmet Minguzzi’nin ailesinin avukatı Rezan Epözdemir, mezarlıkta yapılan incelemeler hakkında bilgi vererek şu açıklamayı yaptı:
"Mezar tahrip edilmiş durumda. Emniyet ekipleri şu an olay yerinde incelemelerde bulunuyor. Bu yalnızca fiziksel bir saldırı değil, aynı zamanda aileye verilen bir gözdağıdır. Aile, olaydan bu yana sürekli ölüm tehditleri almakta. Saldırı, ilk duruşma öncesine denk gelerek açık bir mesaj niteliği taşımaktadır. Bu tehditler sistematik bir hal almıştır ve artık ailenin can güvenliği ciddi risk altındadır."
Anne Yasemin Minguzzi: “Affetmeyeceğim, Ölümle Tehdit Ediliyorum”
Anne Yasemin Akıncılar Minguzzi, saldırı sonrası sosyal medyada yaptığı açıklamada, “Artık yas bile tutamıyorum. Mezarda yatan oğlum bile hedef haline geldi. Günlerdir tehdit ediliyoruz. Geçtiğimiz gün yine bir mesaj aldım: ‘Arkadaşımı affetmeyeceğini söylüyormuşsun abla.’ Evet, affetmeyeceğim! Çünkü oğlumun hayatı onlardan çok daha kıymetliydi. Ne yaşadığımızın farkında bile değiller. Gerekirse bu davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar taşırım” dedi.
Dava Başladı, Sanıklara 24 Yıla Kadar Hapis İsteniyor
İddianameye göre, pazarda çıkan tartışmanın ardından Mattia Ahmet Minguzzi, 5 yerinden bıçaklanmış, olay yerindeki ikinci sanık da yerde yatan çocuğa tekmelerle saldırmıştı. 14 gün süren yaşam mücadelesini kaybeden Mattia’nın ardından hazırlanan iddianamede sanık B.B. hakkında “çocuğu kasten öldürmek” suçundan 24 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. Anadolu 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianameyle birlikte bugün ilk duruşma gerçekleştiriliyor.
Tehdit ve Hakaret İçerikli Mesajlar Kayda Alındı
Minguzzi ailesi, olaydan kısa bir süre sonra sosyal medya üzerinden gelen tehdit, hakaret ve korkutma içerikli mesajlar nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Ailenin avukatı, bu mesajların tamamının ekran görüntülerinin alındığını ve hukuki sürece dahil edildiğini belirtti. Saldırganın yakın çevresi olduğu iddia edilen kişilerden gelen bu mesajlarda aileye, "Susmazsanız başınıza gelecekleri görün", "Bir çocuk daha kaybedersiniz" gibi ifadelerin yer aldığı öğrenildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Aileyi Kabul Etti: “Takipçisi Olacağız”
Olayın kamuoyunda büyük yankı uyandırmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mattia Ahmet Minguzzi’nin ailesini Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti. Görüşmede, hukuki sürecin titizlikle yürütülmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, “Adaletin tecellisi için bu davanın en yakın takipçisiyiz. Bu trajedinin üzeri örtülemez” dedi.
Aile ayrıca CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile de görüşerek siyasi muhalefetten destek aldı. Yasemin Minguzzi, yaşadıkları sürecin sadece kendi ailelerinin değil, Türkiye’de çocukların güvenli geleceği için de simgesel bir öneme sahip olduğunu vurguladı.
Toplumsal Tepki Büyüyor: “Artık Yeter”
Mattia Ahmet Minguzzi’nin mezarına yapılan saldırı, sosyal medyada ve kamuoyunda büyük tepkiyle karşılandı. #MattiaİçinAdalet ve #AhmetMinguzziEtkinSoruşturma etiketleri kısa sürede gündem olurken, pek çok sanatçı, siyasetçi ve sivil toplum kuruluşu olaya tepki gösterdi.
Vatandaşlar adaletin yerini bulması, ailenin korunması ve olayın tüm yönleriyle açığa kavuşturulması için çağrıda bulunuyor. Güvenlik güçleri, mezarlık saldırısıyla ilgili başlatılan soruşturmanın genişletildiğini ve olayın faillerinin kısa sürede adalete teslim edileceğini bildirdi.