Süpermarketlerde tereyağı krizi: Fiyatlarda büyük artış! Süpermarketlerde tereyağı krizi: Fiyatlarda büyük artış!

Tanzanya’da geçen ay Marburg virüsüne yakalanan dokuz kişi hayatını kaybetti. Marburg, Ebola’nın yakın bir türü olup yüksek ölüm oranına sahip. Uganda’da 32 yaşındaki bir hemşire, ebola belirtileri gösterdikten 10 gün sonra hayatını kaybetti. Onunla temas eden 298 kişi takip altına alındı.

EBOLA’NIN YÜZDE 50’YE VARAN ÖLÜM ORANI
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Uganda, 2022’deki Ebola salgınından sonra ilk kez böyle bir vakayla karşılaşıyor. O dönemde 164 kişiye bulaşan ve 55 ölümle sonuçlanan salgına Sudan varyantı neden olmuştu. Bu varyant, Zaire türüne kıyasla daha az ölümcül olsa da enfekte olanların yaklaşık yüzde 50’sini öldürüyor. Zaire türüne karşı onaylı bir aşı bulunurken, Sudan varyantı için henüz onaylı bir aşı yok. Ancak Uganda’da bu hafta yeni bir aşının klinik denemelerine başlandı. Bu testler, sağlık çalışanları ve virüsle temas eden kişiler üzerinde yürütülüyor.

EBOLA, PANDEMİ POTANSİYELİ TAŞIYOR
BM tarafından pandemi riski taşıyan “öncelikli patojen” olarak sınıflandırılan Ebola, kusma, ishal, döküntü, organ yetmezliği ve kanamalarla seyrediyor. Virüs, enfekte vücut sıvılarıyla temas yoluyla bulaşıyor ve tedavi edilmezse ölümle sonuçlanıyor. Beş farklı türü bulunan Ebola’nın en ölümcül varyantı Zaire, tedavi edilmezse yüzde 80-90 oranında ölümle sonuçlanıyor. Sudan türü ise daha bulaşıcı ancak ölüm oranı yüzde 40-60 civarında.

MARBURG’DA KÜRESEL RİSK DÜŞÜK AMA TEHDİT SÜRÜYOR
1970’lerden beri Afrika’da birçok Ebola salgını yaşanırken, Marburg virüsü de bölgede ciddi bir tehdit oluşturuyor. Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nden Ngashi Ngongo, Marburg’un yüksek ölüm oranına dikkat çekti. Marburg virüsüne karşı henüz onaylı bir aşı veya tedavi bulunmuyor. Ancak DSÖ, Tanzanya’daki salgının küresel riskinin düşük olduğunu ve hızla kontrol altına alınabileceğini belirtiyor.