Fransa’da yeni eğitim yasası Pazartesi günü yürürlüğe girecek. Bu haftadan itibaren sınıflara AB bayrakları asılacak.

Yeni eğitim yasası temmuz ayında kabul edildi. Sınıflarda Fransız bayrağının yanı sıra “Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik” ulusal mottosunun da bulunması gerekiyor.

Euronews’in haberine göre ulusal marştan sözler de okullarda yer alacak. Yeni yasanın Fransa’nın eğitim sistemini baştan aşağıya gözden geçirmeyi amaçlıyor.

Temmuzda kabul edilen yasa hükümet tarafından hayata geçirildi fakat bayrak asma fikri Emmanuel Macron’un partisinden değil sağ-kanat Cumhuriyetçilerden (Les Republicains) geldi. Blanquer ilk başta bayrak düzenlemesine karşı çıktı ancak iki parti uzlaşıya vardı ve düzenlenmiş yasa hayata geçirildi.

MALİYETİ BAKANLIK TARAFINDAN KARŞILANACAK

Yasa, gerçek bayraklar yerine bayrak görsellerine ve okulların aldığı özel tasarım posterlere de izin veriyor. Projenin maliyeti Fransa Eğitim Bakanlığı tarafından karşılanacak. Eğitim yasası tüm kreş, ilkokul ve ortaokulları tek bir idari birim altında toplayacak.

Yasa, Fransa’da yaşayantüm çocukların üç yaşında okula başlamasını gerektiriyor.

Pek çoğu erken yaşlarda okula başlasa da, ülkede çocukların 6 yaşına kadar okula gitmesi mecburi değildi.

FRANSA EĞİTİM SİSTEMİ

Eğitimin sorumluluğunu devlet üstlenmiştir. Genel eğitim sistemi ile ilgili sorumlu kurum, Paris’teki merkeziyetçi yapıdaki Eğitim Bakanlığıdır. Bu bakanlık bünyesinde yaklaşık okulların %80’i veya başka bir ifadeyle yaklaşık 75.000 okul bulunmaktadır Fransız eğitim sisteminde zorunlu eğitim 6-16 yaşlarını kapsamaktadır. Okul öncesi eğitim üç yıla ayrılmıştır. Üç yıllık bu eğitim dönemi aynı zamanda İlk Öğrenimler Devresi (Cycle des Apprentissages Premiers) olarak adlandırılmaktadır.

Editör: Haber Merkezi