Milli Eğitim Bakanlığı'nın geçtiğimiz yıl devreye soktuğu "ödül mekanizmaları" çözümü de çare olmadı. Bakanlık, istenilen sonuç elde edilemeyince il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerini uyardı. Buna göre, okula gelmemeye devam eden öğrenicinin velisi mektupla uyarılacak, devamsızlık durumunun devam etmesi halinde ise veliye para cezası kesilecek.

Öğrencilerin devamsızlığının bir türlü azaltılamaması üzerine Milli Eğitim Bakanlığı'nın tartışılacak bir karar aldığı iddia edildi. İkaz edilmesine rağmen çocuğu okula gelmeyen veliye para cezası kesilecek. 

VELİ BİLGİLENDİRİLECEK

2018 yılında getirilen yeni düzenlemeyle birlikte "ödül mekanizmaları" hayata geçirilmişti. Ancak "Devamsızlık yapmayan öğrenciye verilecek başarı belgesi" projesi de istenilen sonucu vermedi. Milli Eğitim Bakanlığı il ve ilçe eğitim müdürlüklerini uyararak 8 maddelik bir liste gönderdi. Buna göre Sürekli Devamsız Öğrenciler ile İlgili Yapılacak İşlemler” için velilere şu uyarılar yapılacak:

  • Okula bir gün bile gelmeyen öğrenci için veli aranacak. İşbu konu hakkında yazılı ve sözlü toplantılar düzenlenecek.
  • Sorunun devam etmesi halinde 7. ve 12. günde veliye mektup gönderilecek ve muhtarlık yoluyla tebligat geçilecek
  • Öğrencinin okula gelmeme durumu devam ediyorsa kaymakamlık yoluyla tebligat geçilecek ve veliye para cezası kesilecek

Öte yandan örtaöğretim kademesinde en çok devamsızlık yapan okul türünün teknik ve mesleki liseler ile imam hatip liseleri olduğu bildirildi. 20 gün ve üzeri devamsızlık yapan öğrencilerin yüzdesi yaklaşık %45 oranında artış gösterdi.