İstanbul
Açık
32°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
47,7590 %0.06
55,1696 %0.05
6.788,85 %1.26
63.457,47 %-0.49
Ortadoğu Gazetesi EĞİTİM Devlet üniversitelerinin kontenjanlarında doluluk oranı yüzde 99,5'e ulaştı

Devlet üniversitelerinin kontenjanlarında doluluk oranı yüzde 99,5'e ulaştı

2026-YKS yerleştirme sonuçlarında devlet üniversitelerinin örgün programlarındaki 481 bin 684 kontenjanın 479 bin 392’si doldu. Doluluk oranı yüzde 99,52’ye ulaşırken yalnızca 2 bin 292 kontenjan boş kaldı. Yapay zeka tabanlı programlarda ise yüzde 100 doluluk sağlandı.

WHATSAPP
KANALI
Ortadoğu Gazetesi Gündem artık cebinizde! Günün en önemli gelişmeleri anında telefonunuza gelsin. Ücretsiz katılın, hiçbir haberi kaçırmayın. Kanala Katıl

2026 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2026-YKS) yerleştirme sonuçları, devlet üniversitelerinde kontenjanların neredeyse tamamının dolduğunu ortaya koydu. Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) açıkladığı verilere göre devlet üniversitelerinin örgün programlarında doluluk oranı yüzde 99,52’ye ulaştı.

Devlet üniversitelerindeki 481 bin 684 örgün program kontenjanının 479 bin 392’sine öğrenci yerleşirken yalnızca 2 bin 292 kontenjan boş kaldı. Geçen yıl 5 bin 503 olan boş kontenjan sayısı böylece yüzde 58,3 azaldı.

LİSANS VE ÖN LİSANSTA YÜKSEK DOLULUK

Devlet üniversitelerinde lisans programlarının doluluk oranı yüzde 99,15 olarak gerçekleşti. Ön lisans programlarında ise oran yüzde 99,98’e yükselirken yalnızca 37 kontenjan boş kaldı.

Başarı sırası barajı uygulanan tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlarının devlet üniversitelerinin yurt içindeki kampüslerinde bulunan genel kontenjanlarının tamamı doldu.

Mühendislik programlarında doluluk oranı yüzde 98’i aşarken matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya, işletme ve ekonomi programlarının genel kontenjanlarında boşluk kalmadı.

Vakıf yükseköğretim kurumlarının genel kontenjanlarında ise doluluk oranı yüzde 79,7 olarak kaydedildi.

YAPAY ZEKA PROGRAMLARINA YOĞUN İLGİ

Yapay zeka alanındaki lisans ve ön lisans programlarında yüzde 100 doluluk sağlandı. Yapay Zeka Mühendisliği, Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi, Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği, Robotik ve Yapay Zeka, Yapay Zeka Destekli Kodlama ve Yapay Zeka Operatörlüğü programlarında boş kontenjan kalmadı.

Bu yıl ilk kez öğrenci alan İşletme ve Yapay Zeka, Paramedik, Hayvancılık Teknolojileri ve İşletmeciliği, İlaç Üretim Teknolojisi, Laboratuvar Hayvanları, Mobil Güvenlik Teknolojileri, Patlayıcı ve Enerjetik Malzemeler Teknikerliği ile Balıkçılık Teknolojisi programlarının kontenjanları da tamamen doldu.

Devlet üniversitelerindeki çok sayıda öğretmenlik programında da yüzde 100 doluluk oranına ulaşıldı.

AÇIKÖĞRETİM KONTENJANLARININ TAMAMI DOLDU

Devlet üniversitelerinin açıköğretim programlarına ayrılan 89 bin 396 kontenjanın tamamına öğrenci yerleşti. Uzaktan öğretimdeki 8 bin 298 kişilik kontenjan da tamamen doldu.

Vakıf üniversitelerinin uzaktan öğretim programlarında ise doluluk oranı yüzde 97,2 olarak gerçekleşti.

730 BİN 854 ADAY YERLEŞTİ

2026-YKS’ye 2 milyon 255 bin 76 aday katılırken 2 milyon 187 bin 747 adayın yerleştirme puanı hesaplandı. Bunlardan 1 milyon 279 bin 439’u tercih yaptı.

Örgün, açık ve uzaktan öğretim programları birlikte değerlendirildiğinde 730 bin 854 aday bir yükseköğretim kurumuna yerleşme hakkı kazandı. Yurt içindeki devlet ve vakıf üniversitelerinin örgün ön lisans ve lisans programlarına yerleşenlerin sayısı ise 619 bin 766 oldu.

HER 10 ADAYDAN 4’Ü İLK ÜÇ TERCİHİNDEN BİRİNE YERLEŞTİ

Yerleştirme sonuçlarına göre adayların yüzde 19’u ilk, yüzde 12’si ikinci ve yüzde 9’u üçüncü tercihine yerleşti. Böylece her 10 adaydan 4’ü ilk üç tercihinden birini kazandı.

Dördüncü tercihine yerleşenlerin oranı yüzde 8, beşinci tercihine yerleşenlerin oranı yüzde 7 olurken adayların toplam yüzde 55’i ilk beş tercihinden birine yerleşmiş oldu.

ÖZVAR: NEREDEYSE BOŞ KONTENJAN KALMADI

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, sonuçların uygulanan kontenjan politikasının olumlu sonuçlarını ortaya koyduğunu belirterek devlet üniversitelerinde doluluğun tarihi seviyeye ulaştığını ve neredeyse boş kontenjan kalmadığını ifade etti.

Yapay zeka, veri bilimi, siber güvenlik ve dijital teknolojilere yönelik programlara gösterilen ilgiyi de değerlendiren Özvar, gençlerin tercihlerinin Türkiye’nin gelecekte ihtiyaç duyacağı insan kaynağıyla örtüştüğünü belirtti.

Özvar, Türkiye’yi yapay zeka ve ileri teknolojilerde geliştiren, üreten ve yön veren ülkelerden biri haline getirecek nitelikli insan gücünün yetiştirilmesini hedeflediklerini kaydetti.

İlk yerleştirmede herhangi bir programa yerleşemeyen adaylara ek yerleştirme sürecini takip etmeleri çağrısında bulunan Özvar, boş kontenjanların YÖK tarafından ÖSYM’ye bildirileceğini ve ek yerleştirme takviminin ÖSYM tarafından açıklanacağını bildirdi.