Kamu işçilerine yapılan yüzde 45'lik zammın ardından gözler emekli ve memur maaşlarına çevrilmişti.

Sabah'tan Mete Dirice'nin haberine göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdesi sonrası Temmuz ayındaki zam dönemi için sevindiren gelişmeler yaşandı. 

Erdoğan, en düşük memur maaşının 22 bin TL, kamu işçisi zammının da yüzde 45 olduğunu açıkladı. Refah payı hariç emekli ve memur Temmuz zammı, TÜİK'in açıklayacağı 6 aylık enflasyon rakamları ile belirlenecek. Emekliye zam düzenlemesinin sosyal devlet anlayışı çerçevesinde kademeli zam oranları ile belirlenmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "En düşük memur maaşını 22.000 TL seviyesine yükseltiyoruz. Maaşlardaki bu artışları otomatik olarak memur emeklilerimize de yansıtıyoruz. Milletimize hayırlı olsun. Bakanımıza temmuz ayında bu çalışmanın tamamlanması için gereken talimatı verdim" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yayımladığı; evli ve 2 çocuklu memur maaşları tablosuna göre en düşük memur maaşı 11848 TL'den yüzde 85'i aşan zamla 22 bin TL düzeyine yükselecek.

Maaşlarda 6 aylık enflasyon rakamları önemli bir 'Kıstas' olacak. Önümüzdeki dönemde maaş zamları, asgari ücret, emekli ve memur maaşları ekstra olarak refah payları ile belirlenecek.

Memurlar, enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı toplamı kadar Ocak-Temmuz dönemi olmak üzere yılda 2 kez zam alıyor. Enflasyon farkı, bir önceki dönemde verilen toplu sözleşme zammı üzerindeki 6 aylık enflasyon oranı kadar oluyor.

SSK ve Bağ-Kur emekli zammı Mayıs ve Haziran enflasyonunun açıklanması sonrası kesinlik kazanacak. Emekli maaşları da Ocak ve Temmuz dönemi olmak üzere her yıl 2 defa 6 aylık enflasyon oranı kadar artıyor.

Ocak 2023 döneminde memur zammı, enflasyon farkı ve yüzde 8 toplu sözleşme zammı ile belirlenmişti. Temmuz 2023 döneminde ise toplu sözleşme zammı yüzde 6 oldu.

Nisan ayı enflasyon verisiyle 4 aylık rakamlar netleşti. 4 aylık enflasyon yüzde 15,21 olurken, 6 aylık enflasyon, Mayıs ve Haziran ayı rakamlarının TÜİK tarafından açıklanması sonrası kesinleşecek.

Merkez Bankası'nın Nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ndeki Mayıs ve Haziran beklentisine göre 6 aylık enflasyonun yüzde 21,13 olması bekleniyor. Bu rakam SSK ve Bağ-Kur emekli zammını ifade ederken, enflasyon farkı ile beklenen memur zammı ise yüzde 18,89 olarak ortaya çıktı.

4 aylık enflasyonun ortalamasından hesaplanan rakamlara göre ise 6 aylık enflasyonun yüzde 23,70 olması bekleniyor. Yani kuvvetle muhtemel refah payı hariç Temmuz zammı yüzde 21,13 ila yüzde 23,70 arasında gerçekleşecek. Bu rakamlara ek zam ile bir düzenleme daha yapılacak.

Beklenen 6 aylık enflasyon rakamları ve önceki düzenlemeler dikkate alındığında emekli ve memur zammı için en güçlü seçenekler yüzde zam 45 formülü oldu. Kamu işçilerine verilen yüzde 45'lik rekor zam, enflasyon rakamlarının yanında önemli bir kıstas olarak masada yer alacak.

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin taban maaşından itibaren emekli aylıklarında kademeli zam oranı söz konusu olacak. Yani daha az maaş alan emekliye verilecek zam oranı daha yüksek olacak. Sınıflandıracak olursak; 7 bin 500-10 bin, 10 bin-15 bin, 15 bin-20 bin ve 20 bin üzerine kademeli olarak emekli zammı belirlenecek.