Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Japonya Tanıtma Vakfı iş birliğiyle hazırlanan “Tohoku, Japonya’nın Güzel El Sanatları” sergisi, sanatseverlerle buluştu. Japon kültürünün eşsiz el sanatlarını gözler önüne seren sergi, 11 Mayıs’a kadar ziyaret edilebilecek.

Japon El Sanatlarının Zarafeti Eskişehir’de

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, farklı kültürlerin sanat eserlerini Eskişehirli sanatseverlerle buluşturmaya devam ediyor. Bu kapsamda düzenlenen sergide, Japonya’nın Tohoku bölgesine özgü çanak çömlek, lake eşya, tekstil, metal işçiliği ve ahşap-bambu sanatlarının en nadide örnekleri yer alıyor.

Tohoku bölgesi, 20. yüzyılın başlarında Japon halk sanatlarının (mingei) gelişmesine büyük katkı sağladı. Ünlü çömlekçiler, tekstil tasarımcıları ve ahşap baskı ustaları bu bölgenin el işçiliğinden ilham alarak eserler üretti.

“Bu sergi, modern Japonya’da unutulmaya yüz tutmuş eski el sanatlarının güzelliğini tanıtıyor”

Japonya’nın Ankara Büyükelçiliği maslahatgüzar Koji Tahara, serginin Tohoku bölgesinde 2011’de meydana gelen büyük deprem ve tsunaminin birinci yıl dönümü anısına hazırlandığını belirterek şu sözleri dile getirdi:

"Seçkin Tohoku el sanatlarının yer aldığı bu sergi, medeniyet ilerledikçe modern Japonya’da neredeyse unutulan eski el sanatlarının güzelliğini tanıtmaktadır. Sergi, seramik, lake, boyama ve dokuma, metal işçiliği, ahşap ve bambu el sanatları gibi çok çeşitli türlerde eserleri içeriyor. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce başta olmak üzere emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum."

Troya Müzesi’nde 25 Saatlik “İlyada Nöbeti”: Destan Susmadı Troya Müzesi’nde 25 Saatlik “İlyada Nöbeti”: Destan Susmadı

Eskişehir, Kültür Sanatın Başkenti Olma Yolunda İlerliyor

CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Eskişehir’in kültür-sanat etkinlikleriyle öne çıkan bir şehir haline geldiğini vurgulayarak, “Sizlerin sayesinde Eskişehir sergileriyle, konserleriyle, oyunlarıyla, müzeleriyle, gerçekten Anadolu’nun kültür başkenti sıfatını ziyadesiyle hak eden bir kent oldu.” dedi.

İki Ülke Arasındaki Kültürel Bağlar Güçleniyor

Serginin açılışında konuşan Eskişehir Vali Yardımcısı Oğuz Şenlik, Japon kültürüyle Türk kültürünün sanatsal ve kültürel etkileşimini artıran bu etkinliğin önemine dikkat çekti:

"Japonya kültürünü harmanlayan; birlik, beraberlik ve dayanışmamızı artıran ve iki ülke arasındaki güçlerin bağlarını daha da artıran sergide birlikteyiz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

Eskişehir ve Japonya Arasındaki Sanatsal Bağ Güçleniyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce ise serginin anlamını şu sözlerle dile getirdi:

"Eskişehir biliyorsunuz deprem bölgesi, serginin geçtiği şehir de bir deprem bölgesi; sergi de 2011 yılında o depremin ve tsunaminin acılarıyla oluşan bir sergi. Dolayısıyla Türkiye bu acıları çok yaşamış bir ülke olarak ve Eskişehir’de deprem bölgesinde bir şehir olarak bu sergiyi çok anlamlı buluyorum. Aynı zamanda Japonya’nın unutulmuş el sanatlarını yaşatma ve bizlerle tanıştırma açısından da çok kıymetli."

Kaynak: İHA