ECB faiz kararını açıkladı. Euro Bölgesi'nde 3 temel faiz oranı 25 baz puan artırıldı. Karar için beklentiler son anda artırıma dönmüştü ve açıklamayla birlikte mevduat faizini yüzde 4; politika faizini yüzde 4,50; gecelik borç verme faizini ise yüzde 4,75 seviyesine yükseldi.

Maliye 17 milyar doların izini sürüyor: 230 vergi müfettişi 50 ilde sahaya indi! Maliye 17 milyar doların izini sürüyor: 230 vergi müfettişi 50 ilde sahaya indi!

Euro'yu paylaşan 20 ülkenin merkez bankası, faiz oranlarını kabaca geçtiğimiz yıla göre yüzde 4,5 puan artırdı. Perşembe günkü karar bıçak sırtındaydı; ekonomistlerin çoğunluğu bu tutarın sabit kalmasını bekliyordu ancak piyasalar bir artışı fiyatladı.

Euro bölgesi şu ana kadar bir bütün olarak resesyondan kaçındı ancak en büyük ekonomisi olan Almanya daralmaya girdi.

Aynı zamanda, Euro Bölgesi'nde enflasyon oranı yüzde 5,3 ile ECB'nin yüzde 2 hedefinin oldukça üzerinde seyrediyor. Ekim ayındaki yüzde 10,6'lık zirveden bu yana düşüş var ancak daha da istikrarlı olma tehlikesi taşıyor.

Avrupa Birliği'nin yürütme kolu olan Avrupa Komisyonu, bu hafta başında ekonomik genişlemeye ilişkin tahminleri düşürdü ve enflasyonun 2024'te ortalamanın hala yüzde 3'ün üzerinde olacağını söyledi.

Editör: Nehir Durdağı