İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi GENEL Celal Şengör'ün İstanbul depremi açıklamaları tartışma yarattı!

Celal Şengör'ün İstanbul depremi açıklamaları tartışma yarattı!

Prof. Dr. Celal Şengör'ün İstanbul depremiyle ilgili açıklamaları bilim dünyasında tartışma yarattı. Uzmanlar, Şengör'ün sözlerine tepki gösterdi

Prof. Dr. Celal Şengör'ün beklenen Büyük İstanbul Depremi ile ilgili yaptığı çarpıcı açıklamalar, bilim dünyasında tartışmalara neden oldu. Prof. Dr. Osman Bektaş ve uzman paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, Şengör’ün "Ölmeyenler keşke ölseydik diyecek" sözlerine tepki gösterdi.

Şengör'ün Açıklamaları ve Tepkiler

Prof. Dr. Celal Şengör, İstanbul'da 7’den büyük bir depremin beklendiğini belirterek, depremin ardından şehirde kaos yaşanacağını öne sürdü. Şengör, "Birkaç gün içinde şehirde açlık başlayacak, yağmalar yaşanacak, salgın hastalıklar çıkacak. Enkazlar uzun süre kaldırılamayacak, şehir ağır bir kokuya bürünecek. Ölmeyenler 'Keşke ölseydik' diyecek" ifadelerini kullandı.

Bu açıklamalar, bazı uzmanlar tarafından gerçekçi olmaktan uzak ve paniğe yol açıcı olarak değerlendirildi. Uzman paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Şengör’ün açıklamalarına tepki göstererek şu ifadeleri kullandı:

"Parmak hesabıyla deprem bilimi yapılmaz, ancak kaos yazılır. Bu senaryoların psikolojik, ekonomik, sosyolojik, çevresel ve turizm açısından zarar vermekten başka, risk azaltma ve can kaybını önleme noktasında hiçbir katkısı yoktur ve olamaz da."

"Bilimsel Gerçeklerle Örtüşmez"

Yer bilimci Prof. Dr. Osman Bektaş da Şengör'ün açıklamalarına karşı çıkarak, deprem biliminde yalnızca somut verilerle konuşulması gerektiğine dikkat çekti. Marmara’daki fay hatlarına dair hâlâ pek çok bilinmez olduğunu vurgulayan Bektaş, şu ifadeleri kullandı:

"Sadece fay modelleri belirsiz değil, aynı zamanda her bir segmentin yıllık kayma hızı, deprem tekrarlanma aralıkları ve geçen süreler net değil. Ortalama verilerle deprem tekrarlanma süresi belirlenemez. Marmara’nın deprem tehlikesi henüz tam olarak çözümlenmiş değil."

Bektaş, Şengör’ün "yaşayanlar yaşadıklarına pişman olacak" ifadelerinin bilimsel gerçeklerle örtüşmediğini belirtti. İstanbul için asıl riskin büyük bir yıkıcı depremden çok, orta büyüklükte depremler olabileceğini savunan Bektaş, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Ana Marmara Fayı'nın bazı kısımları deprem enerjisi biriktiriyor, ancak sürünen ya da tam kayan kısımlar deprem enerjisi biriktirmez. Dolayısıyla İstanbul’u büyük bir deprem yerine, orta büyüklükteki depremler tehdit edebilir."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *