İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,7746 %0.08
55,8683 %-0.14
6.384,76 %-0.62
80.772,00 %-1.36
Ortadoğu Gazetesi GENEL Fon yasası kabul edildi! 1 milyon TL ödeme şartları

Fon yasası kabul edildi! 1 milyon TL ödeme şartları

TBMM, tasfiye edilen yatırım fonlarındaki 455 bin 758 yatırımcıyı ilgilendiren düzenlemeyi kabul etti. Yeni yasayla hak sahiplerine 1 milyon TL'ye kadar ara ödeme yapılabilecek. Kaynak yetersizliğinde küçük yatırımcılara öncelik verilecek, hak sahipleri Merkezi Kayıt Kuruluşu kayıtlarından belirlenecek.

WHATSAPP
KANALI
Ortadoğu Gazetesi Gündem artık cebinizde! Günün en önemli gelişmeleri anında telefonunuza gelsin. Ücretsiz katılın, hiçbir haberi kaçırmayın. Kanala Katıl

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), tasfiye sürecindeki yatırım fonlarında parası bulunan yüz binlerce kişiyi ilgilendiren önemli bir düzenlemeyi kabul etti. Toplam 455 bin 758 yatırımcıyı yakından ilgilendiren yeni kanunla, belirlenen şartları karşılayan hak sahiplerine 1 milyon liraya kadar ara ödeme yapılmasının önü açıldı. Düzenleme, yatırımcıların alacaklarının belirlenmesinden fon varlıklarının tasfiyesine kadar birçok yeni uygulamayı kapsıyor.

Fon yasası Meclis'ten geçti: 455 bin yatırımcıyı ilgilendiriyor

TBMM Genel Kurulu, Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) tasfiyesine karar verdiği yatırım fonlarına yönelik hazırlanan kanun teklifini kabul etti.

Düzenlemeyle yatırımcıların kayıplarının karşılanması, fon varlıklarının şeffaf biçimde nakde dönüştürülmesi ve oluşan zararların sorumlulardan tahsil edilmesi amaçlanıyor.

Yeni sistemde fonların tasfiye işlemleri SPK gözetiminde yürütülecek. Hak sahiplerine yapılacak ödemelerde Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verileri esas alınacak.

Yatırımcılara 1 milyon TL'ye kadar ödeme yapılabilecek

Yeni düzenlemenin en dikkat çeken maddesi, yatırımcılara sağlanacak ara ödeme imkânı oldu.

SPK tarafından belirlenen fonlarda, net yatırım tutarı 1 milyon liranın altında olan kişilere hesaplanan tutarları kadar ödeme yapılabilecek.

Net yatırımı 1 milyon lira veya üzerinde bulunan hak sahipleri ise en fazla 1 milyon liralık ara ödeme alabilecek.

Ödemeler fonların mevcut nakit imkânları ve yatırımcıların hesaplanan hakları doğrultusunda gerçekleştirilecek. Bu nedenle her yatırımcıya otomatik olarak 1 milyon lira ödenmeyecek.

Para yetmezse küçük yatırımcıya öncelik verilecek

Fonların tasfiyesi sonucunda elde edilen paranın bütün yatırımcıların alacaklarını karşılamaya yetmemesi halinde özel bir ödeme sıralaması uygulanabilecek.

SPK, mevcut kaynaklardan en fazla kişinin yararlanabilmesi amacıyla ödemeleri en düşük net yatırım tutarına sahip kişilerden başlatabilecek.

Kurul ayrıca bütün yatırımcılar için ortak bir asgari ara ödeme miktarı belirleyebilecek.

Bu uygulamayla sınırlı kaynakların daha geniş bir yatırımcı kitlesine ulaştırılması hedefleniyor.

Hak sahipleri nasıl tespit edilecek?

Yatırım fonlarında alacağı bulunan kişilerin belirlenmesinde Merkezi Kayıt Kuruluşunun kayıtları kullanılacak.

MKK verileri ile tasfiye işlemlerini yürüten kuruluşların kayıtları karşılaştırılarak yatırımcıların sahip olduğu fon payları ve ödeme hakları hesaplanacak.

17 Eylül 2026 ve öncesinde TEFAS sistemine iletilmesine rağmen fonun temerrüde düşmesi veya pay fiyatının açıklanmaması nedeniyle gerçekleştirilemeyen işlemlerde payları bloke kalan yatırımcılar da düzenleme kapsamına alınabilecek.

Böylece yalnızca aktif fon payı sahipleri değil, belirlenen koşulları karşılayan bloke işlem sahipleri de haklarını talep edebilecek.

Fon zararlarından sorumlu olanların mal varlıkları gündemde

Düzenleme, fon varlıklarında meydana gelen kayıp ve zararların tahsiline ilişkin hükümler de içeriyor.

Fonların zarara uğratılmasında sorumluluğu tespit edilen gerçek ve tüzel kişilerden zararların karşılanması istenebilecek.

İlgili kişilerin görevlerinden ayrılmış olmaları, görev yaptıkları dönemdeki işlemlerden kaynaklanan hukuki sorumluluklarını ortadan kaldırmayacak.

Yasal koşulların oluşması halinde sorumluların mal varlıklarına yönelik haciz ve diğer tahsil işlemleri de uygulanabilecek.

Fon ödemeleri ne zaman başlayacak?

TBMM'de kabul edilen 7596 sayılı kanunun yürürlüğe girmesi için Resmî Gazete'de yayımlanması gerekiyor.

Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından SPK'nın belirleyeceği usuller doğrultusunda hak sahipliği hesaplamaları ve ödeme işlemleri yürütülebilecek.

Ara ödemelerin hangi tarihte başlayacağı, ilgili fonların nakit durumu ve tasfiye işlemlerinin ilerleyişine bağlı olacak.

Bu nedenle yatırımcıların ödeme takvimi ve başvuru işlemleri konusunda SPK ile Merkezi Kayıt Kuruluşunun resmî duyurularını takip etmesi önem taşıyor.