Silivri açıklarında iki Türk bayraklı ticari geminin çarpışması sonucu "Tuğberk İmamoğlu" isimli geminin battığı kazaya ilişkin soruşturmada yeni gelişme yaşandı. Alsu gemisinde görev yapan 1. kaptan Ahmet Erarslan ile 3. kaptan Murat Evciman tutuklanırken, 4 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Kazada 10 kişilik mürettebata ulaşılamadı
Kaza, 2 Eylül saat 03.00 sıralarında Silivri'nin yaklaşık 18 deniz mili güneyinde meydana geldi. Kocaeli'den Aliağa'ya seyir halinde olan, rulo sac metal ve inşaat demiri taşıyan "Tuğberk İmamoğlu" isimli ticari gemi ile "Alsu" isimli ticari gemi çarpıştı.
Çarpışmanın ardından Tuğberk İmamoğlu gemisi batarken, gemide bulunan 10 kişilik mürettebata ulaşılamadı. Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı olayın ardından soruşturma başlattı.
Alsu gemisindeki 9 kişi şüpheli sıfatıyla ifade verdi
Soruşturma kapsamında Alsu gemisindeki 10 kişiden aşçı dışındaki 9 kişinin şüpheli sıfatıyla ifadeleri alındı. Soruşturma ve idari tahkikatın devam etmesi ile geminin güvenliği dikkate alınarak şüpheliler jandarma eşliğinde gemide muhafaza altına alındı.
Şüphelilere yapılan testlerde alkole rastlanmadığı, ayrıca ayrıntılı inceleme amacıyla kan testi yapıldığı belirtildi.
İki kaptan tutuklandı
Kazadaki kusur durumlarının belirlenmesi amacıyla görevlendirilen bilirkişi heyetinin hazırladığı ön raporun ardından, ifade işlemleri tamamlanan 6 şüpheli Silivri Adalet Sarayı'na sevk edildi.
İfadeleri iki cumhuriyet savcısı tarafından alınan şüphelilerden Alsu gemisinin 1. kaptanı Ahmet Erarslan ile 3. kaptanı Murat Evciman, bilirkişi ön raporundaki kusur durumları dikkate alınarak tutuklama talebiyle sulh ceza hakimliğine gönderildi. Hakimlik iki kaptanın tutuklanmasına karar verirken, diğer 4 şüpheli adli kontrol tedbiri uygulanarak serbest bırakıldı.
Alsu gemisinde dalgıçlarla inceleme yapılacak
Soruşturma kapsamında Alsu gemisinin su altında kalan bölümlerinde dalgıçlar tarafından inceleme yapılacağı bildirildi. Gemilere ait seyir, radar ve haberleşme kayıtlarının yanı sıra olayla ilgili bilgi, belge, görüntü ve diğer delillerin de incelemeye alındığı belirtildi.
Kayıp mürettebat için çalışmalar sürüyor
Şüphelilerin ifadelerinde, Tuğberk İmamoğlu gemisindeki mürettebattan 2 ya da 3 kişinin gemi batmadan önce güvertede bulunduğunun belirtildiği aktarıldı. Bu kişilerin kurtulduğuna ilişkin herhangi bir delil veya emareye ulaşılamazken, geminin enkazının da henüz bulunamadığı bildirildi.
Kayıp mürettebata ulaşılması amacıyla arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanı Tümamiral Serkan Tezel ile Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Mustafa Bankaoğlu da TCSG GÜVEN gemisinden çalışmaları yerinde takip etti.
