İstanbul
Açık
27°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
47,2395 %0.03
53,8753 %-0.12
6.144,16 % -2,01
64.810,25 %-1.411
Ortadoğu Gazetesi GÜNDEM Fatma Soydaş tutuklandı: Yapay zekâ savunması yaptı

Fatma Soydaş tutuklandı: Yapay zekâ savunması yaptı

Sosyal medya içerik üreticisi Fatma Soydaş, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında "müstehcen yayınların yayımlanmasına aracılık etmek" suçundan tutuklandı.

WHATSAPP
KANALI
Ortadoğu Gazetesi Gündem artık cebinizde! Günün en önemli gelişmeleri anında telefonunuza gelsin. Ücretsiz katılın, hiçbir haberi kaçırmayın. Kanala Katıl

Sosyal medya içerik üreticisi Fatma Soydaş, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında sevk edildiği nöbetçi sulh ceza hâkimliğince "müstehcen yayınların yayımlanmasına aracılık etmek" suçundan tutuklandı.

Soruşturma kapsamında gözaltına alındı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Fatma Soydaş'ın ifadesi alındı.

Başsavcılığın daha önce yaptığı açıklamada, Soydaş hakkında sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımlar nedeniyle "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" ve "müstehcen görüntü yayınlama" suçlarından soruşturma başlatıldığı belirtilmişti.

Soruşturma kapsamında hakkında yakalama kararı çıkarılan Soydaş, İstanbul'da gözaltına alındı.

Yapay zekâ savunması yaptı

İfadesinde Instagram ve TikTok hesaplarından müstehcen paylaşım yapmadığını savunan Soydaş, sosyal medyada dolaşan bazı görüntülerin yapay zekâ yöntemiyle oluşturulduğunu öne sürdü.

Daha önce avukatları aracılığıyla Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığına başvurduklarını belirten Soydaş, söz konusu görüntülerin kendisine ait olmadığını ifade etti.

Soydaş ayrıca, dinî değerleri aşağılayan herhangi bir paylaşım yapmadığını ve kapalı bir yaşam tarzı benimsediğini söyledi. Elinde içecek bulunan bir fotoğrafın alkollü içecek olarak yorumlandığını, paylaşımı ise daha sonra kaldırdığını belirtti.

Savcılık değerlendirmesi

Savcılığın sevk yazısında, soruşturma dosyasının yalnızca fotoğraflardan oluşmadığı, sosyal medyada yer alan video içeriklerinin de dosyada bulunduğu kaydedildi.

Ayrıca Soydaş'ın sosyal medya üzerinden ücretli abonelik sistemiyle bazı içerikleri paylaştığı ve bu içeriklerden gelir elde ettiği değerlendirmesine yer verildi.

Kaçma şüphesi gerekçe gösterildi

Savcılık, Soydaş hakkında daha önce gözaltı talimatı verildiğini, avukatları aracılığıyla Ankara Adliyesi'ne ulaştığını ancak daha sonra ayrıldığını belirtti. Bu nedenle hakkında yakalama emri çıkarıldığı ve kaçma şüphesinin bulunduğu ifade edildi.

Soydaş ise gece saatlerinde evinde gözaltına alındığını, evinde arama yapıldığını ve elektronik cihazlarına el konulduğunu söyledi.

Tutuklama kararı verildi

Fatma Soydaş, sevk edildiği nöbetçi sulh ceza hâkimliğince Türk Ceza Kanunu'nun 226/2. maddesinde düzenlenen "müstehcen yayınların yayımlanmasına aracılık etmek" suçundan tutuklandı.

Öte yandan Ankara 5. Sulh Ceza Hâkimliği kararıyla Soydaş'a ait sosyal medya hesaplarına erişim engeli getirildi.