İstanbul
Açık
19°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi GÜNDEM Kara para soruşturmasında dikkat çeken detay: Villanın kilerinde 350 kilo altın çıktı

Kara para soruşturmasında dikkat çeken detay: Villanın kilerinde 350 kilo altın çıktı

İstanbul Altın Rafinerisi soruşturmasında Florya’daki bir villanın kilerinde yaklaşık 350 kilogram altın ele geçirildiği ortaya çıktı.

İstanbul Altın Rafinerisi A.Ş.’ye yönelik yürütülen kara para ve sahte ihracat soruşturmasında hazırlanan iddianamede dikkat çeken ayrıntılar ortaya çıktı. Soruşturma kapsamında Bakırköy Florya’daki bir villanın kilerinde yaklaşık 350 kilogram altın ele geçirildiği belirtildi.

İddianamede, bulunan altınların piyasa değerinin yaklaşık 2 milyar 330 milyon TL olduğu kaydedildi.

20 kişi tutuklandı

Soruşturma kapsamında İstanbul Altın Rafinerisi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç ile Genel Müdür Ayşen Esen’in de aralarında bulunduğu 20 kişinin, “suç örgütü kurma”, “kamu kurumlarını dolandırma” ve “kara para aklama” suçlamalarıyla 6 Ekim 2025 tarihinde tutuklandığı belirtildi.

Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede, Özcan Halaç’ın gözaltına alınmasının ardından şirket depolarındaki altınların farklı noktalara taşındığının tespit edildiği ifade edildi.

Altınların villaya taşındığı öne sürüldü

İddianamede yer alan bilgilere göre şirket çalışanı şoförler Ersin Koç ve Zekai Çabuk’un, İstanbul Altın Rafinerisi A.Ş.’nin Kuyumcukent’te bulunan deposundan yaklaşık 350 kilogram altını alarak Bakırköy Florya’daki bir villaya taşıdığı iddia edildi.

Altınların villanın kiler bölümüne saklandığı belirtilirken, şoförlerin ifadelerinde talimatı paravan şirketler üzerinden kimliği belirsiz bir kişiden aldıklarını söyledikleri aktarıldı.

“Miras” ve “emanet” savunması

Soruşturma kapsamında şüphelilerden Zeynep Başak Halaç’ın, ele geçirilen altınların halasına ait olduğunu ve eşinde yalnızca emanet olarak bulunduğunu öne sürdüğü belirtildi.

Evin sahibi Nurten Korkmaz’ın ise villanın babasından kalan bir miras olduğunu savunduğu kaydedildi.

Ancak savcılığın, bu savunmaların suçtan kurtulmaya ve mal varlığına el konulmasını engellemeye yönelik olduğu değerlendirmesinde bulunduğu ifade edildi.

543 milyon dolarlık sahte ihracat iddiası

İddianamede, şirket çalışanları adına kurulan 24 paravan şirket üzerinden Dubai merkezli bir firmaya “Kral Suyu” isimli altın içerikli kimyasal sıvının ihracatı yapılmış gibi gösterildiği belirtildi.

Bu yöntemle toplam 543 milyon 634 bin dolarlık sahte ihracat beyanında bulunulduğu ve devletin yaklaşık 12,5 milyon dolarlık teşvik zarara uğratıldığı öne sürüldü.

MASAK raporunda dikkat çeken para trafiği

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporunda şirket hesaplarında olağan dışı para hareketleri tespit edildiği belirtildi.

Rapora göre şirketin toplam para giriş-çıkış hacminin 2023 yılında 718 milyar TL olduğu, bu rakamın 2024 yılında 1,7 trilyon TL’ye, 2025 yılında ise 2,3 trilyon TL seviyesine yükseldiği kaydedildi.

Savcılık, söz konusu artışın kara para aklama şüphesini güçlendirdiğini değerlendirdi.

Özcan Halaç hakkında ağır ceza talebi

Soruşturma kapsamında ev hapsinde bulunduğu belirtilen Özcan Halaç hakkında 121 yıldan 839 yıla kadar hapis cezası talep edildiği öğrenildi.

Dosyaya ilişkin soruşturmanın sürdüğü bildirildi.