İstanbul
Kapalı
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,0195 %0.06
55,7319 %0.23
6.598,85 %0.18
83.740,94 %-0.70
Ortadoğu Gazetesi GÜNDEM Kayıtsız motokuryelere ve hız ihlallerine karşı sıkı denetim dönemi

Kayıtsız motokuryelere ve hız ihlallerine karşı sıkı denetim dönemi

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, motosiklet kazalarının ve can kayıplarının azaltılması amacıyla kayıtsız motokuryeler ile hız ihlallerine yönelik sıkı denetim sürecinin başlatıldığını açıkladı. Çiftçi, sektörde 500 bin ile 1 milyon arasında kayıtsız motokurye bulunduğunun tahmin edildiğini belirtirken, 2026-2027 Motosiklet Denetimleri Eylem Planı'nın 26 kurumun işbirliğiyle yürütüldüğünü söyledi.

WHATSAPP
KANALI
Ortadoğu Gazetesi Gündem artık cebinizde! Günün en önemli gelişmeleri anında telefonunuza gelsin. Ücretsiz katılın, hiçbir haberi kaçırmayın. Kanala Katıl

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, motosiklet kullanımındaki artış ve trafik kazalarına ilişkin yürütülen çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Çiftçi, kayıtsız motokuryeler ve hız ihlallerine karşı sıkı denetim sürecinin başlatıldığını bildirdi.

Kayıtsız motokuryeler denetim altında

Ölümlü motosiklet kazalarındaki sürücü kusurlarının incelendiğini belirten Çiftçi, kazalarda yüzde 57 ile hız ihlalinin ilk sırada bulunduğunu söyledi. Hız ihlalini yüzde 15 ile şerit izleme ve değiştirme kurallarına uymamanın takip ettiğini aktardı.

Çiftçi, "Sektörde tespit ettiğimiz tahmini 500 bin ile 1 milyon arasındaki kayıtsız motokuryeye ve hız ihlallerine karşı sıkı denetim sürecini başlattık." dedi.

Motosiklet sayısı yüzde 103 arttı

Trafik verilerinin yakından incelendiğini ifade eden Çiftçi, 2020-2025 döneminde motorlu taşıt sayısının yüzde 39, motosiklet sayısının ise yüzde 103 arttığını belirtti.

Çiftçi, trafikte meydana gelen her iki kazadan birinin motosiklet kazası olduğunu, trafik kazalarındaki can kayıplarının yüzde 28'inin de bu alanda yaşandığını söyledi.

Mevcut durumda trafikteki her 5 araçtan birinin motosiklet olduğunu belirten Çiftçi, 2030 yılında bu oranın her 3 araçtan birine ulaşmasının öngörüldüğünü ifade etti. Çiftçi, bu doğrultuda 2030'a yönelik güvenlik ve altyapı planlamalarının yapıldığını kaydetti.

Eylem planı 26 kurumla yürütülüyor

Kazaları ve can kayıplarını azaltmak amacıyla "2026-2027 Motosiklet Denetimleri Eylem Planı"nın 26 paydaş kurumun işbirliğiyle devreye alındığını açıklayan Çiftçi, planın kampanya, denetim, eğitim ve mevzuat olmak üzere dört ana hedef üzerine kurulduğunu söyledi.

Plan kapsamında 34 performans göstergesinin takip edildiğini belirten Çiftçi, ihtiyaç duyulan yasal düzenlemelerin de hayata geçirildiğini ifade etti.

Denetimlerin süreceği belirtildi

Sürücü güvenliği için etkin, sürekli ve yoğun denetimler gerçekleştirildiğini vurgulayan Çiftçi, "Milletimizin içi rahat olsun, güvenli bir trafik için kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Çiftçi, sahada görev yapan güvenlik personeli ile çalışmalara katkı sağlayan kurumlara teşekkür ederek denetim ve çalışmaların devam edeceğini belirtti.