İstanbul
Açık
32°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
47,7590 %0.06
55,1696 %0.05
6.788,85 %1.26
63.457,47 %-0.49
Ortadoğu Gazetesi GÜNDEM Kilosu 600 bin lira! "Kırmızı altın" için tarlalarda mesai başladı

Kilosu 600 bin lira! "Kırmızı altın" için tarlalarda mesai başladı

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde kilosu 600 bin liraya kadar çıkan safranda yeni sezon hazırlıkları başladı. "Dünyanın en pahalı baharatı" olarak bilinen ürünün yeni sezon soğanları üreticiler tarafından toprakla buluşturuluyor.

WHATSAPP
KANALI
Ortadoğu Gazetesi Gündem artık cebinizde! Günün en önemli gelişmeleri anında telefonunuza gelsin. Ücretsiz katılın, hiçbir haberi kaçırmayın. Kanala Katıl

Safranbolu'da tarımsal üretimin önemli ürünleri arasında bulunan ve kilogram fiyatı 600 bin liraya kadar ulaşan safranın yeni sezon soğanlarının dikimine başlandı.

Bölgede ekim ve kasım aylarında çiçek açan safran, çiçeklerin toplanmasının ardından özel işlemlerden geçirilerek elde ediliyor. Yüksek ekonomik değeri nedeniyle "kırmızı altın" olarak da adlandırılan ürün, Safranbolu'nun tanıtımında da önemli bir yere sahip.

80 BİN ÇİÇEKTEN SADECE 500 GRAM ELDE EDİLİYOR

Boyu 15 ila 30 santimetre arasında değişen safran bitkisinin çiçeklerinden elde edilen ürün, ağırlığının yaklaşık 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya dönüştürebiliyor.

Safranın üretimindeki zahmet ve düşük verim, fiyatının yüksek olmasının en önemli nedenleri arasında gösteriliyor. Yaklaşık 80 bin safran çiçeğinden yalnızca 500 gram safran elde edilebiliyor.

Geçtiğimiz sezon kilogramı 600 bin liraya kadar alıcı bulan Safranbolu safranı, bu fiyatıyla dünyanın en pahalı baharatı olarak öne çıkıyor.

YENİ SEZON İÇİN İLK ADIM ATILDI

Safranın yeni sezon dikim programı, Yukarıçiftlik köyünde üretici İsmail Yılmaz'a ait tarlada gerçekleştirildi. Programa Safranbolu Kaymakamı Hayrettin Baskın ile Karabük İl Tarım ve Orman Müdürü Yasin Önder katıldı.

Programda konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Yasin Önder, safranın kentte yetiştirilen özel tarım ürünlerinden biri olduğunu belirtti.

Safranın yalnızca ekonomik ve bitkisel açıdan değil, Safranbolu'nun tanıtımı bakımından da önemli bir değer taşıdığını ifade eden Önder, üretimin bölge açısından önemine dikkat çekti.

51 ÜRETİCİ 110 DEKAR ALANDA ÜRETİM YAPIYOR

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Erdal Kaya, Safranbolu'da 51 üreticinin toplam 110 dekar alanda safran yetiştirdiğini açıkladı.

Safran üreticisi İsmail Yılmaz ise bu sezon farklı bölgelerde toplam 20 dönümden fazla alanda safran dikimi gerçekleştireceklerini bildirdi.

Yeni sezon dikimleriyle birlikte Safranbolu'da yüksek ekonomik değere sahip safranın üretim alanlarının korunması ve geliştirilmesi hedefleniyor.