ABD Başkanı Donald Trump, İngiltere’ye yaptığı 2 günlük resmi ziyaret sırasında Londra’da büyük bir protesto ile karşılandı. BBC binası önünde toplanan binlerce kişi, yaklaşık 3 kilometrelik yürüyüşün ardından Parlamento Meydanı’na ulaşarak Trump’ın iklim, göç, uluslararası ilişkiler ve Gazze politikalarını protesto etti.
Eylemciler, “Trump’ı durdur”, “Irkçılığa hayır, Trump’a hayır”, “Soykırıma son ver” ve “İsrail’i silahlandırma” yazılı pankartlar taşıdı. Bazı göstericiler, Jeffrey Epstein ile çekilmiş Trump fotoğraflarını da alana getirerek tepkilerini dile getirdi.
“ABD Soykırımın Suç Ortağı”
Meydan’da kurulan sahneden konuşan İngiliz milletvekili Zarah Sultana, Gazze’de yaşananları “Tarihte en çok belgelenen soykırım” sözleriyle niteledi. ABD’nin İsrail’e sağladığı silah ve siyasi desteğin bu süreci mümkün kıldığını vurgulayan Sultana, “Bu, ABD’yi soykırımın doğrudan suç ortağı yapıyor” dedi. İngiltere ve Avrupa Birliği’ni de eleştirerek, siyasilerin yasal ve siyasi olarak hesap vermesi gerektiğini söyledi.
“İkinci Trump Dönemi Faşistleri Cesaretlendiriyor”
Irkçılığa Karşı Dur Platformu’ndan Sabby Dhalu ise ikinci bir Trump başkanlığının faşist ve ırkçı grupları cesaretlendirdiğini, Elon Musk gibi isimler ve İngiltere’deki aşırı sağ hareketler arasında bağlar bulunduğunu ifade etti. Hükümete, Trump’ı davet ettiği için tepki gösteren Dhalu, vergi gelirlerinin kamu hizmetlerine harcanması gerektiğini vurguladı.
