İstanbul
Açık
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi GÜNDEM Özgür Özel'den mahkeme salonu iddiası: O gök kubbeyi tepenize yıkacağız

Özgür Özel'den mahkeme salonu iddiası: O gök kubbeyi tepenize yıkacağız

CHP lideri Özgür Özel, 9 Mart’taki İBB davasının salon inşaatı gerekçesiyle ertelenebileceği iddiasına sert tepki gösterdi. Erteleme halinde ev hapsi uygulanmasını isteyen Özel, “Yargılama başlatılmazsa o gök kubbeyi tepenize yıkacağız” dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 9 Mart'ta İstanbul'da başlayacak olan İBB davasının görüleceği yeni duruşma salonunun yetişme ihtimali konusunda kaygılarını dile getirdi. Ataşehir'de gerçekleştirilen "Millet İradesine Sahip Çıkıyor" mitinginde konuşan Özel, yargılamanın ertelenebileceği iddiasının endişe verici olduğunu belirtti ve bu duruma sert bir tepki verdi.

Olası Ertelemelere Sert Tepki

Özgür Özel, mitingde yaptığı konuşmada 9 Mart günü yapılacak duruşmanın gerçekleşmesi gerektiğinin altını çizdi. Yargılamanın ertelenmesi durumunda haksız yere cezaevinde kalan insanların daha fazla zaman kaybetmemesi gerektiğini ifade etti. “Hâkimin karşısında yargılama başlayacak. Yok altı ay ileri, bir kere de insanları bırakacaksın,” diyen Özel, "Senin beceriksizliğin yüzünden kimse ilave üç ay hapiste yatmayacak” diyerek durumu sert bir dille eleştirdi.

Adaletin Yerine Getirilmemesi Durumunda Tepkiler Artacak

Yargılamanın ertelenmesi halinde toplumun adalet anlayışının zedeleneceğine dikkat çeken Özel, önümüzdeki günlerde sürecin nasıl işleyeceği konusunda endişeli olduklarını belirtti. “Bunu yapmayıp yargılamayı başlatmazsanız, masum insanları adalet karşısından kaçırırsanız, buradan açıkça söylüyorum; o gök kubbeyi tepenize yıkacağız,” şeklinde ifadelere yer veren Özel, erteleme kararının kabul edilemeyeceğini vurguladı.

Uzun Süreli Tutukluluk Sorunu

Özel, tutuklu bulunan belediye başkanlarının durumuna da dikkat çekerek, bu kişilerin haksız yere uzun süre cezaevinde tutulduğunu söyledi. Bu bağlamda, tutuksuz yargılama veya en azından ev hapsi seçeneklerinin değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. “Bu insanların cezaevinde kalmalarının ne kadar adaletsiz olduğunu herkes biliyor. Artık bu durumu sona erdirelim, adalet yerini bulsun,” sözleriyle tutuklu yargılama sisteminin gözden geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Silivri’de bulunan Marmara F Tipi Cezaevi kampüsünde İstanbul Büyükşehir Belediyesi davası için yeni bir duruşma salonu inşa edilmesi planlandı. Ancak 9 Mart’ta gerçekleştirilecek olan ilk duruşmaya yetişmeyebileceği yönünde ciddi iddialar gündeme geldi. Duruşmanın mevcut 1 No’lu salonda yapılabileceği belirtilirken, bu durum salonun yetersizliği nedeniyle yalnızca tutuklu sanıkların duruşmada yer almasını zorunlu hale getirebilir.

Duruşma Salonu Yetersizliği

İstanbul Büyükşehir Belediyesi davasında yeni inşa edilen duruşma salonunun tamamlanamaması, sürecin ilerlemesi açısından önemli bir sorun teşkil ediyor. 1 No’lu salonda planladığı duruşma için yeterli alan olmaması, hem mahkeme heyetinin hem de avukatların işini zorlaştırmaktadır. Bu durum, özellikle çok sayıda sanığın yer aldığı davalarda, hakların etkin bir şekilde savunulmasını olumsuz yönde etkileyebilir. Yargının, böyle durumlar için alternatif çözümler üretememesi, mahkeme süreçlerinin aksamına neden olmaktadır.

Sanıkların Duruşmadaki Durumu

Yeni duruşma salonunun zamanında tamamlanamaması halinde, mevcut salonun kullanımına geçilmesi ve sadece tutuklu sanıkların çağrılması süreci de birçok sorunu beraberinde getirecektir. Bu durum, duruşmaya katılacak olan diğer sanıkların haklarının ihlali anlamına gelebilir. Yargılamalarda herkesin aynı eşitlikte temsil edilmesi gerektiği göz önünde bulundurulduğunda, bu aşama adaletin tecellisi açısından olumsuz bir tablo yaratmaktadır. Avukatlar ve sanıklar, görevdeki yetkililerin bu durumu önemsemesini ve çözüm yolları aramasını talep ediyor.

Toplumda Yaratacağı Etkiler

Silivri’deki durumun, sadece yargılama sürecini etkilemekle kalmayıp aynı zamanda toplumsal alanda da yankı bulacağı öngörülüyor. Halk arasında adaletin işleyişine dair güvenin zedelenmesi, aynı zamanda mahkeme süreçlerine olan bakış açısını değiştirebilir. Yargının bağımsız ve etkin bir şekilde işlemesi gerekliliği, kamuoyunun her zaman önceliği olmuştur. Uygun bir duruşma salonunun olmaması, halkın gözünde adalet mekanizmasına duyulan güveni olumsuz etkileyebilir.