İstanbul’da 23 Nisan’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından yaşanan artçı sarsıntılar sürerken, Prof. Dr. Şener Üşümezsoy son depremlerle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. TGRT Haber canlı yayınında konuşan Üşümezsoy, İstanbul’un batı kesimlerine dikkat çekerek, yeni bir kırılma ihtimaline dair uyarılarda bulundu.
“Panik Yapmaya Gerek Yok, Ama...”
Üşümezsoy, 23 Nisan'daki depremin 200 kilometrelik bir yüzey kırığı oluşturduğunu ancak bazı küçük alanların hâlâ kırılmadığını belirtti. Son yaşanan 5.0 ve 4.0 büyüklüğündeki depremlerle birlikte bu küçük alanların tamamlandığını ve fayın kırılma sürecinin sürdüğünü ifade etti. Dünkü 4.0 büyüklüğündeki depremin ise önceki artçılardan farklı bir karakter taşıdığına dikkat çekti.
“Kumburgaz ile Silivri Arası Riskli Bölge”
Üşümezsoy’un değerlendirmelerine göre, Marmara Denizi’nde, bir ucu Silivri çukuruna diğer ucu Çınar çukuruna uzanan sırt hattı önemli bir fay kuşağını barındırıyor. Bu hattın karadaki devamı; Büyükçekmece, Beylikdüzü, Avcılar ve Küçükçekmece gibi ilçelerden geçiyor. Bu bölgenin jeolojik yapısına “orta sırt” adı veriliyor.
Uzmanlara göre, bu sırt hattında enerji birikimi sürüyor. Üşümezsoy, “30 kilometrelik bu fayın, Büyükçekmece ile Küçükçekmece arasında yer alan 20 kilometrelik kısım ile birlikte kırılması halinde 7 büyüklüğünde bir deprem oluşturabileceği” yönündeki beklentilere dikkat çekti.
“Asıl Korkum Bu Fayda”
Üşümezsoy, kamuoyunda sıkça dile getirilen bu senaryoya başlangıçtan beri karşı çıktığını belirterek, “Ama bu bölge için asıl korkum, bu 30 kilometrelik fay hattının kırılmasıyla ortaya çıkabilecek büyük çaplı bir depremdir” dedi.