Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul'da işlem gören Altınkılıç Gıda ve Süt Sanayi Ticaret AŞ (ALKLC) ile Anel Elektrik Proje Taahhüt ve Ticaret AŞ (ANELE) hisselerinde gerçekleştirilen işlemlere yönelik incelemelerini tamamladı. Kurul, piyasa dolandırıcılığına ilişkin mevzuat kapsamında 48 kişi hakkında suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırdı. Ayrıca 48 kişi ve 5 şirkete iki yıl süreyle işlem yasağı uygulanmasına, 28 kişinin sermaye piyasası lisanslarının ise yasak boyunca iptal edilmesine karar verildi.
SPK'dan ALKLC ve ANELE Hisselerine Yönelik Önemli Kararlar
Sermaye Piyasası Kurulu, 22 Ekim 2026 tarihli ve 2026/73 sayılı haftalık bülteninde sermaye piyasalarını yakından ilgilendiren yeni kararlarını duyurdu.
Borsa İstanbul'da işlem gören Altınkılıç Gıda ve Anel Elektrik hisselerindeki işlemler incelemeye alınırken, değerlendirmelerin tamamlanmasının ardından çok sayıda kişi ve kurum hakkında yaptırım kararı verildi.
Kurulun kararları arasında suç duyuruları, geçici işlem yasakları ve sermaye piyasası lisanslarına yönelik düzenlemeler bulunuyor.
İncelemelerde 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun piyasa dolandırıcılığına ilişkin 107'nci maddesinin birinci fıkrası esas alındı.
Altınkılıç Gıda Hisselerinde 8 Kişi Hakkında Suç Duyurusu
SPK'nın Altınkılıç Gıda ve Süt Sanayi Ticaret AŞ pay piyasasındaki işlemlere yönelik incelemesi kapsamında sekiz kişi hakkında suç duyurusunda bulunulması kararlaştırıldı.
Kurul tarafından haklarında işlem başlatılan isimler şöyle:
Bülent Uygun
Ecem Tuğçe Akçay
Emre Alkin
Erdin Özel
Ethem Umut Beytorun
Haldün Saffet İnal
İbrahim Bekçi
Okan Uzunoğlu
Söz konusu kişiler hakkında Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107/1 maddesi kapsamında adli süreç başlatılması yönünde karar alındı.
Suç duyurusu kararları, ilgili kişilerin suçlarının yargı kararıyla kesinleştiği anlamına gelmiyor.
ANELE Hisselerinde 48 Kişi Hakkında Suç Duyurusu Kararı
Anel Elektrik Proje Taahhüt ve Ticaret AŞ pay piyasasındaki işlemlere yönelik incelemede ise daha geniş kapsamlı kararlar alındı.
SPK, ANELE hisselerinde gerçekleştirilen işlemler nedeniyle 48 kişi hakkında suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırdı.
Bu isimlerin arasında ALKLC dosyasında yer alan bazı kişiler de bulunuyor. Dolayısıyla iki hisseye ilişkin ayrı ayrı verilen suç duyurusu kararları, birbirinden tamamen farklı 56 kişinin bulunduğu anlamına gelmiyor.
Kurul, inceleme kapsamındaki işlemleri sermaye piyasası mevzuatının ilgili hükümleri çerçevesinde değerlendirerek adli mercilere başvurma kararı aldı.
48 Kişi ve 5 Şirkete İki Yıl İşlem Yasağı
SPK'nın kararları yalnızca suç duyurularıyla sınırlı kalmadı.
Kurul, ilgili pay piyasalarındaki işlemler kapsamında 48 gerçek kişi ile beş tüzel kişi hakkında iki yıl süreyle borsa ve teşkilatlanmış diğer piyasalarda işlem yapma yasağı uygulanmasını kararlaştırdı.
Yasak kararı kapsamında bulunan şirketler şunlar:
Tera Portföy Yönetimi AŞ
Tera Yatırım Menkul Değerler AŞ
Tera Yatırım Bankası AŞ
Tera Yatırım Holding AŞ
Century City Securities SA
Tera Portföy Yönetimi AŞ hakkındaki işlem yasağı, şirketin ALKLC payında kendi adına ve hesabına gerçekleştirdiği işlemlerle sınırlandırıldı.
Tera Yatırım Menkul Değerler AŞ ile Tera Yatırım Bankası AŞ bakımından ise kısıtlama, ANELE hisselerinde kendi nam ve hesaplarına yapılan işlemleri kapsıyor.
Bu ayrım, söz konusu şirketlere uygulanan tedbirlerin kapsamının doğru değerlendirilmesi açısından önem taşıyor.
SPK'dan 28 Kişinin Lisanslarına İptal Kararı
Kurulun aldığı bir diğer önemli karar, sermaye piyasalarında faaliyet göstermek için kullanılan mesleki lisanslarla ilgili oldu.
ALKLC ve ANELE hisselerindeki işlemler kapsamında belirlenen 28 kişinin sahip olduğu tüm sermaye piyasası lisanslarının, işlem yasağı süresince iptal edilmesi kararlaştırıldı.
Bu kişilerden Bülent Uygun, Ecem Tuğçe Akçay, Ethem Umut Beytorun, İbrahim Bekçi ve Okan Uzunoğlu her iki hisseye ilişkin kararların ortak isimleri arasında bulunuyor.
Lisans iptali kararları, iki yıllık işlem yasağının geçerli olduğu dönemle sınırlı olarak düzenlendi.
Böylece ilgili kişilerin sermaye piyasalarında lisansa bağlı faaliyetleri yürütmesi de yasak süresi boyunca kısıtlanmış oldu.
Etkin Pişmanlıktan Yararlanmak İçin 15 Gün Süre Tanındı
SPK'nın haftalık bülteninde, haklarında suç duyurusu kararı alınan kişilerin etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanabilmesine ilişkin şartlar da açıklandı.
6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107'nci maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında, belirlenen koşulların yerine getirilmesi halinde etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanabilmesi mümkün olabilecek.
Bu kapsamda ilgili kişilerin, elde ettikleri veya elde edilmesine neden oldukları menfaatin iki katına karşılık gelen tutarı ödemeleri gerekiyor.
Ödenecek miktar 500 bin TL'nin altında olamayacak.
Belirlenen tutarın, Kurul kararından itibaren 15 gün içerisinde Hazine ve Maliye Bakanlığının elektronik tahsilat hesabına yatırılması ve ödeme belgelerinin yine aynı süre içinde SPK'ya ulaştırılması gerekiyor.
Etkin pişmanlık düzenlemesinin uygulanmasında kanunda belirtilen diğer şartlar da dikkate alınacak.
SPK'nın Piyasa Dolandırıcılığına İlişkin Yetkileri
Sermaye Piyasası Kanunu, yatırımcıların korunması ve piyasa işlemlerinin güvenilir biçimde yürütülmesi amacıyla çeşitli denetim ve yaptırım mekanizmaları öngörüyor.
Kanunun 107'nci maddesi, sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, fiyat değişimlerini, arz ve taleplerini etkileme amacı taşıyan belirli işlemler ile diğer piyasa dolandırıcılığı fiillerini düzenliyor.
SPK, denetimlerinde mevzuata aykırılık şüphesi tespit ettiği işlemler hakkında suç duyurusunda bulunabiliyor ve ilgili düzenlemelerde öngörülen idari tedbirleri uygulayabiliyor.
İşlem yapma yasakları ile ceza soruşturmaları ise hukuki nitelikleri bakımından birbirinden farklı süreçler oluşturuyor.
Borsada Gözler ALKLC ve ANELE Kararlarında
SPK'nın ALKLC ve ANELE pay piyasalarına yönelik kararları, 22 Ekim 2026 tarihli haftalık bültenin dikkat çeken gelişmeleri arasında yer aldı.
Kurulun iki hisseye ilişkin incelemelerinde 48 kişi hakkında suç duyurusu kararı alınırken, aynı sayıdaki gerçek kişiyle birlikte beş kuruluşa iki yıl işlem yasağı uygulanması kararlaştırıldı.
Ayrıca 28 kişinin sermaye piyasası lisanslarına yönelik geçici iptal kararları açıklandı.
Alınan idari kararların uygulanması ve suç duyurularına ilişkin adli süreçlerin ilerlemesi, ilgili dosyalardaki sonraki gelişmeleri belirleyecek.
