Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, yeni Anayasa gündemine kapıları kapattı. Böylece CHP ve İYİ Parti’nin ardından anayasa değişikliğine karşı çıkan parti sayısı dörde yükseldi.
Siyasi gündemin önemli başlıklarından biri olan yeni Anayasa tartışmalarına karşı blok büyüyor. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Yeniden Refah Partisi lideri Fatih Erbakan’ı genel merkezde ziyaret etti. Yaklaşık 1 saat 50 dakika süren görüşmenin ardından iki lider kameraların karşısına geçerek ortak basın açıklaması yaptı.
Görüşmenin en dikkat çeken konusu, gündemdeki anayasa değişikliği teklifine verilen ortak tepki oldu. Basın toplantısında ilk sözü alan YRP Genel Başkanı Fatih Erbakan, yeni Anayasa’ya yaklaşımını şu sözlerle ifade etti:
"Burada 12 Eylül döneminden kalan bir Anayasa'nın değiştirilmesi, daha demokratik, özgürlükçü, hukuku üstün tutan insan haklarını daha da ön plana alacak olan bir Anayasa'nın yapılması noktasında zaten hiç kimsenin itirazı olamaz. Zaten çok seferler değişime uğramış ve bir yamalı bohça haline gelmiş bir Anayasa'yla karşı karşıyayız.
Bu noktada değişiklik ve düzeltme yapılabilir. Kuvvetler ayrılığının yeniden tesis edilmesine yönelik, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yeniden güçlendirilmesine yönelik, mevcut başkanlık sisteminin daha demokratikleştirilmesine yönelik atılacak adımlarda biz de elbette ki destek oluruz. Kişiye özel bir Anayasa yapılmak isteniyorsa, Sayın Cumhurbaşkanını bir kez daha seçilmesini sağlamak ve bu seçilmesini de kolaylaştırmaya yönelik bir Anayasa yapılmak isteniyorsa bu noktada kişiye özel Anayasa olmayacağı ve bu nedenle karşı olacağımızı ifade etmek isterim."
Yeni Anayasa gündemine ilişkin Davutoğlu ise şunları ifadelerde bulundu;
"Sayın Cumhurbaşkanı'nın ve geçmişteki bütün siyasi liderlerin yeni anayasa tartışmalarında en güçlü argümanı 'darbe Anayasası'nı değiştirelim' argümanıydı. Ben bu fikrin her zaman sonuna kadar destekçisi oldum. Türkiye 12 Eylül darbe Anayasası'nın yükünü kaldıracak durumda değil. Şartlar değişti. Türkiye'nin bu şartlara intibak ederek gerçek anlamda milli iradeyi, milli değerlerimizi yansıtan bir Anayasaya kavuşması lazım. Ama bu temel ilkede anlaştıktan sonra yöntemde farklılaşmaya başlıyoruz. Biz Türkiye Cumhuriyeti'nin yeni Anayasasının tam bir milli mutabakat ile her toplum kesimini ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde, insan hakları temelinde demokratik hukuk kuralları içinde, güçler ayrılığı ilkesine dayalı ve hiç kimsenin, hiçbir partinin, hiçbir kişinin çıkarını değil milletin toplu çıkarını, hiçbir kimsenin iktidar hırsını değil milletin gelecek tahayyülünü güçlendirecek şekilde yapılmasını gerekli görürüz.
İktidar cenahından gelen sinyallere bakıldığında düşünce özgürlüğüne, insan haklarına dayalı bir anayasa fikrinden daha çok zaten iktidarın aşırı olan gücünü, yargıyı ve yasamayı yürütmenin emrine, yürütmeyi de bir kişinin eline veren gücünü daha da tahkim etmek, daha da güçlendirmek için yapılan bir Anayasa. Sayın Cumhurbaşkanı'nı bir sefer daha seçilmesini sağlayacak bir Anayasa yönünde sinyaller geliyor. Bu sinyaller olması durumunda tabii ki pozisyonumuz açık ve net olacak. Gelecek Partisi adına söylüyorum bizim ortak tuttuğumuz insanoğluna yakışır, milli değerlere saygılı, bir demokratik hukuk devletinin inşasıdır. Anayasayı gündemde tutarak gündemdeki ekonomik sorunları, milletin canını cebini yakan sorunları göz ardı etmek gibi bir taktiksel arka plan görüyoruz. Artık bu oyunu oynamamak lazım. 2017'yi referandumla böyle geçirdik. 2017 yılında yapılan anayasa değişikliğinin bedelini millet daha da fakirleşerek ödedi. Şimdi yeniden bir heyecanla 'yeni Anayasa' deniliyor peki onun bedeli ne olacak? Gündem değiştirmeye yönelik hiçbir tartışmayı doğru bulmayız. İnsan haklarına dayanmayan, otoriter rejimleri daha da otoriterleştirecek Anayasa değişikliğini de Türkiye'ye ihanet olarak görürüz."
Öte yandan yeni Anayasa tartışmalarında İYİ Parti ve CHP'den de tepkiler gelmişti. İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) partisinin grup toplantısında anayasa değişikliğine ilişkin yaptığı açıklamada, "Türkiye, bizzat onu yönetenler, onu ölene kadar yönetmeye devam etsin diye, gayrimeşru bir Anayasa değişikliği için rehin alınamaz" ifadelerini kullanmıştı.
CHP lideri Özgür Özel ise; "Kemerlerinizi bağlayın, bir kere daha yere çakılacağız. Her bunu (Anayasa) dediğinizde felaketle karşılaşıyoruz. Bir felaket değil çözüm üretecekseniz, geçmiş pratiğinize göre böyle bir şey beklememiz mümkün değil. Bunların hepsini yapanla Anayasa değil menemen yapamayız" ifadesinde bulunmuştu.
DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit de geçtiğimiz günlerde, "Türkiye'nin yeni bir Anayasa'ya ihtiyacı var" söyleminde bulunmuştu.