YENİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya, turizm sektöründe yaşanan ekonomik sıkıntılara dikkat çekerek, dış hat uçuşlarında turistlere tanınan bagaj hakkının artırılması ve fazla bagaj ücretlerinin düşürülmesi çağrısında bulundu.
TBMM'de düzenlediği basın toplantısında konuşan Kaya, turizm esnafının kur baskısı, artan maliyetler ve turistlerin harcamalarındaki düşüş nedeniyle zor bir sezon geçirdiğini ifade etti.
"Esnafımız Bu Yıl Kirasını Zor Ödeyecek"
Sektördeki ekonomik tabloya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kaya, turizm esnafının ciddi mali sıkıntılar yaşadığını belirtti.
Kaya, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"Bu sezon turizm esnafımız açısından kur baskısı, artan maliyetler ve buna bağlı olarak turistlerin daha az harcama yapması nedeniyle oldukça zorlu geçiyor. Esnafımız bu sene kirasını zor ödeyecek."
Bagaj Kısıtlamalarının Alışverişi Etkilediğini Söyledi
Dış hat uçuşlarında uygulanan bagaj kısıtlamalarının ve fazla bagaj ücretlerinin turistlerin alışveriş tercihlerini etkilediğini dile getiren Kaya, özellikle deri, tekstil ve hediyelik eşya sektörünün bu durumdan olumsuz etkilendiğini söyledi.
Kaya, birçok turistin bagaj sınırı nedeniyle planladığı alışverişten vazgeçtiğini veya daha az ürün satın aldığını belirtti.
Bakanlıklara ve Havayolu Şirketlerine Çağrı
Aykut Kaya, turizm bölgelerinden yapılan dış hat uçuşlarında turistlere tanınan ücretsiz bagaj hakkının artırılması ve fazla bagaj ücretlerinin makul seviyelere çekilmesi için ilgili kurumların çalışma yapması gerektiğini ifade etti.
Kaya, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
“Bunun üstüne bir de turistlerin dönüş yolculuğundaki yetersiz bagaj kilogram hakkı ve fazla bagaj ücretlerinin yüksek olması nedeniyle birçok turist, almak istediği deri, tekstil ve hediyelik ürünlerden vazgeçiyor ya da alışverişini azaltıyor. Esnafımız için atılacak her adım can suyu olacaktır. Bu nedenle ilgili bakanlıklarımızı, tur operatörleri ve havayolu şirketlerine gerekli destekleri sağlayarak, turizm bölgelerinden yapılan dış hat uçuşlarında turistlere tanınan bagaj kilogram hakkının artırılması ve fazla bagaj ücretlerinin makul seviyelere çekilmesi için çalışma yapmaya davet ediyorum.”
