15 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Parçalı bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi Sağlık Bakanı Koca tek tek açıkladı: Neden Çin aşısı? Fiyatı ne? Türk bilim adamlarının BioNTech aşısını niçin alamıyoruz?

Sağlık Bakanı Koca tek tek açıkladı: Neden Çin aşısı? Fiyatı ne? Türk bilim adamlarının BioNTech aşısını niçin alamıyoruz?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs aşısıyla ilgili gündemdeki soruları tek tek cevapladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs aşısıyla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı.

Koca, Sözcü'den İsmail Saymaz'ın sorularını yanıtlarken, Çin aşısıyla ilgili de konuştu.

Çin aşısı için "Bu aşının Faz 3 sonuçları, etki yüzdesi ilan edilmedi. Ne olduğu bilinmiyor" iddiasıyla ilgili Koca, "Türkiye bu kadar zavallı mı? Hangi aşı olursa olsun akredite olan, uluslararası boyutta tanınan laboratuvarlarımızda incelemelerimizi yapmadıkça aşılara ne ruhsat veririz, ne vatandaşlarımıza kullandırırız" dedi.

 Aşının 11 Aralık'tan sonra geleceğini ve iki hafta inceleme süresinin buluduğunu vurgulayan Koca, ay sonu gibi de aşılamanın başlayabileceğini belirtti.

Koca, "Çin aşısının ucuz olduğu için alındığı" iddiasına da şu açıklamayı yaptı:

"İnaftif aşılar en pahalı aşılardır. Hücreyi üretmek gerekir. Öbürü sentetik, yapay. Daha kolay. Daha ucuz. AstnaZeneca daha ucuz. Parayı tercih etmiş olsaydık onu alırdık. 50 milyon doz değil de bizim için 100 milyon doz önemli. Çin'den daha fazla almak istiyorum, alamıyorum. Çin aşısı bize dünyadan satıldığı fiyatlardan da aşağı olacak. Çin distribütörleri var, onların üzerinden gelecek. Ama muhatabımız Çin."

Almanya'daki iki Türk bilim insanının geliştirdiği BioNTech aşısının "Onlar 1 milyondan fazla veremeyiz dedi" ifadesini kullanan Koca, şöyle devam etti:

"2021 için 25 milyon verebileceklerini söylediler. Ben; 2021 Nisan'ından sonra aşıya ihtimacım olmayacak. Çünkü benim aşım devreye girecek. Nisan dahil bana ne kadar aşı verirseniz alırım, dedim. 1 milyondan fazla veremeyeceklerini söylediler. O onların stratejisi. Görüşmelerimiz devam ediyor. Rakam artsın istiyoruz."

Koca, ilk aşıyı kendisinin olacağını da vurguladı.  

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *