Hazırlanan yeni bir rapor, EMEA bölgesindeki şirketlerin 5 yıl içinde hibrit buluta geçmeyi planladığını fakat kısa vadede programın gerisinde kaldıklarını gösterdi

Nutanix, her yıl hazırladığı Kurumsal Bulut Endeksi’nin EMEA bölgesine ilişkin sonuçlarını açıkladı. Yapılan araştırmada, diğer bölgelerde olduğu gibi Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’da da şirketlerin hibrit bulutu “ideal” BT modeli olarak gördüğü ortaya çıktı. Ancak uygulamaları veri merkezlerinden dışarı taşıyarak bu yaklaşımı benimsemenin beklendiğinden uzun zaman aldığı da görüldü.

2019’da veri merkezi kullanımını yaklaşık yüzde 20 azaltma (2018 EMEA Kurumsal Bulut Endeksi’ne yanıt verenlerin belirttiği şekilde) hedefi olan şirketler, bunun aksine yüzde 14 artış gerçekleştirdi. Ayrıca hibrit bulut kullanımında yüzde 7 artış tahmin edilirken, yüzde 5 düşüş yaşandı. Bu sonuçlarla EMEA bölgesindeki şirketler hibrit bulut kurulumu konusunda Amerika’daki şirketlerin 6 puan gerisinde kaldı, ayrıca birden fazla bulut kullanımında da geriden takibi sürdürdü. Bu rakamlara rağmen, ankete katılan şirketler, 2024 yılına gelindiğinde bölgede hibrit bulut kullanımının bugünkü yüzde 12 seviyesinden yüzde 53’e çıkacağını belirtti.

Raporda EMEA bölgesindeki şirketlerin hibrit bulutun açık bulut kısmına farklı yaklaşımlar sergilediği ve buna çok hevesli olmadıkları da ortaya çıktı. Bu da önceki tahminlere göre yaşanan farkları açıklamaya yardımcı oluyor. Örneğin, EMEA bölgesindeki şirketler veri güvenliği ve uyumluluk konularını açık bulutun en önemli faydaları olarak görüyor. Bu açıdan Amerika ve APJ (Asya Pasifik Japonya) bölgelerindeki şirketlerin önündeler (yaklaşık yüzde 19). Öte yandan, EMEA şirketlerinin yarısından fazlası (yüzde 60) açık bulutun en büyük zorluğunun güvenlik olduğunu düşünüyor.