Son günlerde gram altın fiyatları adeta uçuşa geçti. Gram altın, ons altındaki yükselişle birlikte rekor üstüne rekor kırarak 1255 lirayı gördü ve tüm zamanların tarihi rekorunu kırdı. Ekranlarda 1255 TL'yi gören gram altın, Kapalıçarşı başta olmak üzere serbest piyasada ise 1282 lirayı gördü. Yatırımcılar bu fiyatlardan altın alınıp alınmayacağını, ellerindeki altını bu fiyattan satarlarsa daha düşükten alıp alamayacaklarını araştırmaya başladı. Altında önümüzdeki hafta biraz düşüş yaşanacağını belirten altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, "Yatırımcı, önümüzdeki hafta gerçekleşebilecek düşüşleri değerlendirmeli" deyip altının çıkacağı yeni rakamları açıkladı. 

Altın fiyatları özellikle ABD merkezli yaşananların ardından yükselişe geçerken, önümüzdeki günlerde altın yatırımcısını neler bekliyor?Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, altın yatırımcılarını hem uyardı hem de önümüzdeki günlerde gram altının ulaşacağı fiyatlarla ilgili bomba öngörülerde bulundu. İşte İslam Memiş'in altın tahminleri... 

- Altın fiyatları son iki haftadır güvenli liman gömleğini üzerine giydi. Bu yükselişler Amerika'daki banka iflaslarıyla başladı. Daha sonra Amerika'dan gelen veriler, küresel belirsizlikler derken altın fiyatları yukarı yönlü ataklarını gerçekleştirdi.

FİYATLAR DÜŞECEK

- Sürpriz bir yükseliş değil. Geçen yıl çok baskılanmıştı altın fiyatları. Gram altın da yılın ilk çeyreğinde 171 lira değer kazandı. 1114 lira seviyesinde yıla başladı. 1295 lira seviyesine kadar yükseldi. Tekrar bir gerileme var. Önümüzdeki günlerde kısa vadeli bir geri çekilme bekliyoruz. Ama tekrar yükseliş trendi var.

Bu yükselişlerin sebebi belirsizlik, küresele ekonomilerin biraz bozulma aşamasında olması, banka iflasları. Bunlar hep tetikliyor. Bir de Amerika Merkez Bankası (Fed'in) geri çekilme olayı var. Yani bu faiz artırımlarını bitirecek yavaş yavaş. Faizlerin yükselmeyecek olması altın fiyatlarını pozitif yönde destekliyor.

- İki türlü yatırımcı var. Elinde altın bulunduranlar ve altın almamış olanlar. Elinde altın bulunduran vatandaşlar için diyoruz ki bozdurmak için acele etmeyin. Çünkü Haziran'dan sonra yeni yükselişler bekliyoruz. Özellikle 1400 hatta 1500 lira seviyesi üzerinde ataklar gerçekleşebilir.

DOLAR HAZİRANDA ARTACAK

- Çünkü altının ons fiyatı için 2350 dolar seviyesi bekliyoruz. Dolar güçlenmeye devam ediyor. Haziran'dan sonra muhtemelen 24-25 aralığı gündeme gelebilir. Haliyle gram altında da yeni rekorlar yolda.

- Ancak bugüne kadar almayı ihmal etmiş, eline yeni TL geçmiş olan yatırımcı varsa işte düğün yapacaktır, altın borcu vardır. Birkaç gün içerisinde kısa vadeli bir düşüş öngörüyorum.

- Ons altında 1960 dolar seviyesinde bir gerileme mümkün olabilir. Bu da yılın son alım fırsatları. Çünkü tekrar hızlı bir yükseliş bizi bekliyor önümüzdeki aylarda. Orta ve uzun vadeli bir yatırımcı olmak gerekiyor. Bu düşüleri bir fırsat görmek gerek.

- Bugüne kadar gram altının yüzde 15, ons altının yüzde 11 bir getirisi oldu ama yıllık baza baktığımız zamanda gram altın 1400 lira seviyesi yukarı yönlü kırıldıktan sonra önü açık.

- Altın hem uluslararası piyasalarda hem yurt içi piyasalarda bu değer artışlarına devam edecek.

Editör: İrem Nur Kaya