Mutasavvıf, müfessir ve şair İsmail Hakkı Bursevi, vefatının 300. yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde düzenlenen panel ve "Bursevi’nin Kaleminden" hat sergisiyle anıldı.

İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi: Osmanlı Kağıtçılığının Kalbi Yalova’da Atıyor İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi: Osmanlı Kağıtçılığının Kalbi Yalova’da Atıyor

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ev sahipliğinde gerçekleşen "Vefatının 300. Yılında İsmail Hakkı Bursevi Paneli"ne Prof. Dr. Mustafa Tahralı, Prof. Dr. Süleyman Derin, Prof. Dr. Ali Namlı ve Doç. Dr. Murat Yurtsever konuşmacı olarak katıldı. Panelde, Bursevi'nin ilmi mirası, eserleri ve tasavvufî görüşleri ele alındı. Etkinlik, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Merkezi, Kültür Turizm ve Tanıtma Birliği, Yıldırım Belediyesi ve İsmail Hakkı Bursevi Platformu iş birliğiyle düzenlendi.

Bursevi'nin hat sanatındaki ustalığını gözler önüne seren "Bursevi'nin Kaleminden" sergisinde, onun el yazısıyla kaleme aldığı kıymetli eserler sergilendi. Hüsnühat sanatının nadide örneklerinin yer aldığı sergi, katılımcılardan büyük ilgi gördü.

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, etkinlikte yaptığı konuşmada, "İstanbul’u fetheden akıl Bursa'da inşa edilmiştir. Osmanlı, sadece şehirler değil, gönüller inşa etmiştir. Emir Sultan'dan İsmail Hakkı Bursevi'ye kadar birçok isim, bu gönül inşasının birer örneğidir" dedi.

Moderatör Prof. Dr. Mustafa Tahralı, Bursevi'nin eserlerinin basılmasının önemine dikkat çekerek, "Bu sayede daha geniş kitleler onun ilmi ve manevi mirasından faydalanabilecek" ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Süleyman Derin ise Bursevi'nin, Mevlana ve İbn-i Arabi gibi büyük mutasavvıfların irfan geleneğini çağlara taşıyan bir alim olduğunu vurguladı.

İsmail Hakkı Bursevi'nin çok yönlü bir şahsiyet olduğunu belirten Doç. Dr. Murat Yurtsever, "Bursevi, bir Allah dostu, alim, arif, müellif ve mütefekkirdir. Onun daha fazla tanınması için çalışmalarımıza devam ediyoruz" dedi. Prof. Dr. Ali Namlı ise Bursevi'nin yalnızca Bursa ile sınırlı bir şahsiyet olmadığını, eserleri ve yetiştirdiği talebelerle Osmanlı coğrafyasına yayılan bir ilim ve irfan kaynağı olduğunu söyledi.

Programa, Üsküdar Kaymakamı Adem Yazıcı, Üsküdar Müftüsü İbrahim Yavuz ve Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Safa Üstün de katıldı.

Kaynak: İHA