Azerbaycan'ın Karabağ'da başlattığı operasyonun ikinci gününde, Bakü'nün şartları kabul edildi.

İngiltere'de havalimanında polis müdahalesi tepki çekti! İngiltere'de havalimanında polis müdahalesi tepki çekti!

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile dün gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, bölgedeki unsurların silahlarını bırakması ve silahsızlanmanın gerçekleşmesi durumunda anti-terör operasyonunun durdurulacağını vurgulamıştı.

Rus basınında Ermeni ayrılıkçıların silah bıraktığına yönelik iddiaların yer almasının hemen ardından Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan açıklama geldi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, bugün Karabağ bölgesinde bulunan Ermeni silahlı kuvvetleri ve yasadışı Ermeni silahlı gruplarının unsurlarının silahlarını bıraktığını, savaş mevzilerini ve askeri mevzilerini terk ettiğini ve anti-terör operasyonunun durdurularak anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Karabağ’daki terörle mücadele operasyonlarının Türkiye saati ile 12.00'de durdurulması konusunda anlaşmaya varıldığı açıklandı.

Bakanlık bugün yaptığı duyuruda, “Karabağ'ın Ermeni nüfusunun temsilcilerinin Rus barış gücü aracılığıyla yaptığı başvurusu dikkate alınarak, 20 Eylül 2023 saat 13.00'da aşağıdaki şartlar doğrultusunda, lokal nitelikli anti-terör önlemlerinin durdurulması konusunda anlaşmaya varıldı:

Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Karabağ bölgesinde bulunan Ermeni silahlı güçleri ve yasa dışı Ermeni silahlı grupları silah bırakıyor, savaş mevzilerini ve askeri karakolları terk edererek tamamen silahsızlandırılıyor. Ermeni silahlı güçleri Azerbaycan topraklarından çekiliyor, yasa dışı Ermeni silahlı grupları feshediliyor.

Paralel olarak tüm silah-mühimmat ve ağır ekipmanlar teslim ediliyor.Yukarıda belirtilen süreçlerin Rus barış gücü ile koordineli bir şekilde yürütülmesi sağlanıyor.”

Ermeni ayrılıkçılar Perşembe günü Azerbaycan’la entegrasyon görüşmeleri yapacak.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermeni silahlı kuvvetlerinin Azerbaycan’ın Karabağ bölgesindeki birliklerinin keşif-sabotaj grupları tarafından terör amacıyla önceden mayınların döşenmesi ve bunun sonucunda sivillerin ve polislerin yaşamını yitirmesi, aynı zamanda Azerbaycan ordusu birliklerinin havan ve çeşitli kalibreli silahlarla ateş altına alınması konularında Blinken’e bilgi verdi.

Dünkü görüşmede Aliyev, Azerbaycan’ın Karabağ bölgesinde 9 Eylül’de sözde “cumhurbaşkanlığı seçimlerinin” yapılması da dahil, bu provokasyonların Azerbaycan’ın egemenliğine karşı Ermenistan ile oluşturduğu ve desteklediği sözde rejimin, kasıtlı provokasyonlarına devam ettiğini kaydetti.

Bu kasıtlı provokasyonlardan sonra bölgede lokal nitelikli anti-terör önlemlerinin başlatması gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Aliyev, önlemler sırasında sivil nüfus ve altyapının hedef alınmadığının, yalnızca meşru askeri hedeflerin etkisiz hale getirildiğinin altını çizmişti.

Editör: Nehir Durdağı