Türkiye 2013 yılında kurallarda yapılan değişiklikler ve politik oylamaları sebep göstererek Malmö'de gerçekleştirilen Eurovision şarkı yarışmasından çekildiğini duyurmuştu. Türkiye, 8 yıldır yarışmaya katılmıyordu. Eurovision şarkı yarışmasından Eurovision yarışmasına yeniden neden katılma kararı alındı” sorusu kafalarda soru işareti yaratırken, Gözler yeniden TRT’ye çevrildi.

TRT Genel Müdürü İbrahim Eren sosyal medya hesabından, Türkiye’nin Eurovision’a katılımı konusunda harekete geçtiklerini açıkladı.

Türkiye, toplamda 34 kez katıldığı yarışmaya 2013 yılından itibaren ani bir kararla katılmama kararı aldı. 

O dönem TRT’den sorumlu bakan olan Bülent Arınç, “Biz bu yarışmaya hangi güçlü grupla gidersek gidelim istediğimiz sonuçları alamıyoruz. Türkiye’nin tanıtımı konusunda da çok fazla bir etkinlik olmuyor” demişti.

Arınç’ın ileride şartlar müsait olursa geri döneriz dediği yarışmaya Türkiye son kez 2012 yılında Can Bonomo’nun ‘Love Me Back’ şarkısıyla katılmıştı.

2003 yılında Türkiye'yi temsil eden ve Türkiye'ye ilk birinciliği getiren şarkı "Everyway That I Can" oldu.

Tarihler 24 Mayıs 2003'ü gösterirken Türkiye büyük bir gurur ve coşku yaşıyordu. 48'inci Eurovision Şarkı Yarışması'na, ‘Every Way That I can’ adlı şarkısıyla Sertab Erener birinci oldu. Türkiye, 25 ülkeden aldığı toplam 167 puanla 28 yıl sonra ilk birinci olmuştu. Türkiye 63 yıllık Eurovision Şarkı Yarışması’na 2013’ten bu yana katılmıyor.

Türkiye 2013 yılında puanlama sistemindeki haksızlığı gerekçe göstererek Eurovision’dan çekilmişti. Türkiye, Eurovision şarkı yarışmasına ilk kez, Semiha Yankı’nın “Seninle bir dakika” isimli şarkısı ile 1975 yılında katıldı. 2003 yılında Riga’da yapılan yarışmada Sertab Erener ile ilk kez birincilik alındı.

Öte yandan, Türkiye'nin Eurovision'a katılacağı yönünde söylentiler çıktığı ilk günden bu yana, temsilci adaylarından biri olarak anılan genç şarkıcı Aleyna Tilki, Türkiye'nin Eurovision'a katılması için girişimde bulunmasının ardından kendisine gelen sorular karşısında açıklamada bulunmuştu. Bu açıklamanın ardından takipçilerinden Eurovision ile ilgili sorular alan Aleyna Tilki,hayranlarına yanıt verdi. Eurovision'a katılacağını sanmadığını belirten Tilki, "Çünkü ben Avrupa’da, Türkiye’yi Türkiye’nin lokal bir şarkıcısı olarak temsil etmek istemiyorum. Ben Türkiye’yi global bir şarkıcı olarak tüm dünyada şampiyonlar liginde temsil etmek istiyorum. Çünkü o ligdeki prodüktörlerle çalışmaya başladım bile" dedi.

Editör: Haber Merkezi