Amerika Merkez Bankası’nın faizleri yüzde 5.50’de sabit tutmasının ardından FED Başkanı Jerome Powell’in açıklamaları dolar endeksini 105 seviyelerinin üzerine çekti.

Özgür Demirtaş yatırım tavsiyesi verdi: 'Kaybetmezsiniz" diyerek uyardı Özgür Demirtaş yatırım tavsiyesi verdi: 'Kaybetmezsiniz" diyerek uyardı

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 25’ten yüzde 30 düzeyine yükseltilmesine karar verdi. Kararın açıklanmasının hemen ardından dolar yön bulmaya çalışırken altında ons tarafından kaynaklanan baskılanma gözlendi.

Fed bekle ve gör dedi

Fed' in politika faizini beklentiler dahilinde değiştirmeyerek 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutmasının ardından basın toplantısı düzenledi. Kararın ardından açıklama yapan ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, uygun olması halinde faiz oranlarını daha da artırmaya hazır olduklarını belirterek, enflasyonun sürdürülebilir şekilde hedefe doğru indiğinden emin olana kadar para politikalarını kısıtlayıcı seviyede tutma niyetinde olduklarını ifade etti. Bu açıklamalar piyasalarda şahin tonda algılandı.

Sadeleşme devam edecek

Merkez Bankası faiz kararı metninde şu ifadelerle gelecek dönem kararlarına ilişikin önemli ip uçları verildi:  Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Sadeleşme süreci, etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak devam edecektir.

Bu kapsamda, Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik düzenlemeler parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmektedir. Kurul, faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almayı sürdürecektir. Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir."

Dolar yön arayışında

Dolar endeksi, Fed'in faiz artırımının hala masada olabileceği sinyalini vermesinin ardından 105,5'in üzerinde güçlenerek Mart başından bu yana en yüksek seviyelerine ulaştı. Dolar yurt içinde yeni güne  27,06 seviyelerinden başladı. Faiz kararının açıklamasının ardından 26 lira seviyelerini gördü. Kısa süreli dalgalanma sonrası yeniden 27,08 bandına oturdu.

Altında güçlü dolar etkisi devam ediyor

Gram altın yeni güne  1.675 TL’den başladı. Dolar küresel piyasalarda güçlenmesine karşılık ons altın 1.930 seviyelerinin altında kalarak baskılanmaya devam ediyor. Dolar endeksi 105 seviyelerinde kalmaya sürdürüyor.

Editör: Nehir Durdağı