Geçen günlerde Beyrut’ta Hamas liderlerinden Aruri’ye düzenlenen suikast sonrası Hizbullah komutanlarından Wissam el-Tawil’i öldürüldü. İsrail Dışişleri Bakanı Katz, dünkü saldırıyı Tel Aviv'in düzenlediğini doğruladı.

İsrail Dışişleri Bakanı Katz, Kanal 14'e verdiği röportajda, Tel Aviv'in resmi olarak suikastın sorumluluğunu üstlenmemesine rağmen, Radwan Gücü komutanı Wissam el-Tawil'e düzenlenen suikastın arkasında İsrail'in olduğunu doğruladı. Saldırının Lübnan’ın güneyindeki Hirbat Slim beldesinde gerçekleştiği, bölgenin İsrail sınırına yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta olduğu belirtti.

Saldırıyı İsrail'in düzenlediğini aktaran Dışişleri Bakanı Katz, "Bu savaşın bir parçası; Hizbullah ajanlarını, altyapısını ve İsrail'i caydırmak için kurdukları sistemleri hedef alıyoruz' ifadesinde bulundu.


Örgütün Güney Lübnan’daki operasyonlarından sorumlu olduğu ve İsrail’e düzenlenen saldırıların arkasındaki isimlerin başında geldiğini ifade eden El Tawil, Hizbullah ile İsrail arasındaki çatışmaların başladığı 8 Ekim tarihinden bu yana Lübnan’da öldürülen en yüksek rütbeli isim olarak gösterildi.

Hizbullah tarafından yapılan açıklamada, el Tawil’in ölümü teyit edilirken Lübnan medyası saldırının bir dron aracılığıyla gerçekleştirilmiş olabileceğini değerlendiriyor. Hizbullah’ın El Tawil suikastına vereceği yanıtın, olası İsrail-Hizbullah savaşının fitilini ateşlemesinden endişe ediliyor.

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları dördüncü ayına girerken İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, bu kez de Lübnan’ı hedef aldı. Hizbullah’ın durdurulmaması halinde Beyrut’u Gazze’ye çevireceklerini söyleyen İsrailli bakan, “Gazze’de olanları görüyorlar, orada yaptıklarımızı alıp Beyrut’a kopyala-yapıştır yapabiliriz” dedi.

ABD'deki öğrenci eylemleri  Fransa'ya sıçradı! ABD'deki öğrenci eylemleri Fransa'ya sıçradı!

Gallant, Amerikan Wall Street Journal’a verdiği röportajda Hizbullah’ın İsrail’i hedef alan saldırılarının sürmesi halinde Lübnan’daki İran destekli Hizbullah’la savaşa girmekten çekinmeyeceklerini belirtti. Hizbullah’ın ateşlediği roketler yüzünden Lübnan sınırına yakın bölgelerde yaşayan ve yaşananlardan dolayı evlerinden tahliye edilen 80 bin İsrail vatandaşının durumunun altını çizen Gallant, önceliklerinin bu insanların evlerine geri dönmeleri olduğunu belirtti.

Hamas liderlerinden Salih el-Aruri ve altı Hamas üst düzey yetkilisinin Beyrut’ta bir suikasta kurban gitmesi, Hizbullah ile İsrail arasındaki sıcak çatışma ihtimalini güçlendirmişti. İsrail, söz konusu saldırıyı üstlenmekten kaçınsa da Hizbullah yaptığı açıklamada Aruri’nin öldürülmesinin karşılıksız kalmayacağını aktarmıştı.

Taraflar, 2006 yılında yaklaşık bir ay süren savaşta karşı karşıya gelmiş, İsrail’in saldırıları sonucunda başkent Beyrut da dahil olmak üzere Lübnan’ın altyapısı büyük oranda çökmüştü. Ancak muhtemel yeni bir sıcak çatışmanın Lübnan için 2006’ya kıyasla daha da yıkıcı olacağı tahmin ediliyor. Yıllardır siyasi istikrarsızlık ve ekonomik krizle boğuşan ülkede, mevcut duruma bir de savaşın eklenmesi ‘en kötü senaryo’ olarak isimlendiriliyor.

Editör: Nehir Durdağı