Tanju Sürmeli Kimdir? Neurofeedback adlı tedavi yöntemi ile sıkça gündeme gelen ve adından söz ettiren Tanju Sürmeli'nin hayatı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Bunun üzerine vatandaşlar Tanju Sürmeli biyografisi ve özgeçmişini araştırmaya başladı. İşte Tanju Sürmeli kimdir? sorusunun yanıtı.

TANJU SÜRMELİ KİMDİR?

1984 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olarak “Tıp Doktoru” ünvanını aldı.  Sonrasında psikiyatri ihtisası için gittiği Amerika’da, Institute of Living/U.Conn., Yale, University of Texas, San Antonio Üniversite hastanelerinde ECFMG sertifikalı olarak Psikiyatri, İç hastalıkları ve Nöroloji ihtisas eğitimini ve New York Medical College’da EEG ve Psikofarmakoloji Research Fellowship yaptı.  Harvard Tıp Fakültesi Global Clinical Scholar Research Training (Dünya Kliniksel Bilim Adamı Araştırma Eğitim) Programını başarı ile bitirdi.  Harvard ile olan çalışmalarını sürdürmektedir.  Harvard Tıp Fakültesine Alzheimer’s Hastalağında plasebo kontrollü neurofeedback çalışması yapmak için Johns Hopkins Tıp Fakültesi ile birlikte bir proje sundu. Doçentlik başvurusu, YÖK tarafından belirlenen jüriye eser incelemesi için gönderildi.

Ackerman Institute for Family Therapy (Cornell bağlantılı)’de Aile Terapisi ve New York Milton Ericson Hypnosis Institute’de Hipnoz eğitimi aldı. Columbia-NYSPI’de ve Manik Depresyon Vakfında Prof. Dr. Ronald Fieve’nin Bipolar bozukluk ve Depresyon ile ilgili çeşitli antedepresant ilaç çalışmalarına baş araştırmacı olarak katıldı. 

22/8/2000 yılında Ege Üniversitesi Psikiyatri ABD’da denklik sınavını geçerek Türkiye’de de psikiyatrist olma hakkını kazandı. Türkiye’ye döndükten kısa bir süre sonra (2001 yılında) Sağlıklı Yaşam Kliniği’ni kurdu.  Türkiye’de Beyninin olgunlaşma ve iyileşme gücüne olumlu katkıda bulunacak QEEG, Neurometrik inceleme, Loreta ve neurobiofeedback dijital sistemlerin kullanımını önderlik yaparak başlattı ve ailelerin doğru ebeveynlik tarzı ile ilgili 26.000 den fazla aileye bireysel eğitim verdi. Uzman Psikolog Ayben Ertemin geliştirdiği ailelerin ebeveynlik hatalarını azaltmasını sağlatıp daha sağlıklı beyinler yetişmesine katkıda bulunacak bir çizgi film çalışmasına konsultan olarak destek vermektedir.

2007 yılında Biofeedback, Neurofeedback, Psikiyatride QEEG ve ERP kullanımı Derneği kurucusu ve başkanıdır.  T.C. Sağlık Bakanlığı Muayenehanede uygulanabilecek tedavi yöntemleri listesinin içine Biofeedback yöntemininin alınmasına katkısı oldu.  Türkiye’de ilaçsız tedavi yöntemi Biofeedback kullanımının yerleşmesi ve SUT tarafından ödenmesi için mücadele vermektedir.  Amerikan Uluslararası Biofeedback Sertifikasyon Birliğinin (BCIA) Türkiye’de tek BCIAC-EEG sertifikalı ve Akademik üyesidir.

Tüm dünyadaki Psikiyatristler, Nörologlar ve PhD bilim adamlarının EEG, ve QEEG sertifikasyonuna hazırlayacak sınavları ve eğitimleri vermek amacıyla 12 Akademik üye arasına Uluslararası Akademik Üye olarak, 2014 yılın da dört yıllığına merkezi Chicago’da olan Uluslararası Elektrofizyoloji QEEG Yönetim Kuruluna seçildi.  Bu kurul Amerikan Psikiyatri Elektrofizyoloji (American Psychiatric Electrophysiology Association: APEA) ve Amerikan Tıbbi EEG Birliklerinin (Amerikan American Medical EEG Association:AMEEGA) 1998 yılında birleşmesi ile oluşan Clinical EEG and Neuroscience Society tarafından desteklenmektedir.

Tanju Sürmeli Kimdir?

Amerika’da Biofeedback/Neurofeedback tedavisinin bilimsel olarak yapılan araştırmalarının klinik olarak etkisinin kanıtlanmış olup olmadığının ölçütlerini belirleyen ve Biofeedback/Neurofeedback tedavisinin bu birlikler tarafından psikiyatristler, nörologlar, fizik tedavi uzmanları, çocuk doktorları, diş doktorları ve doktoralı psikologlara eğitim verilerek sertifikalandıran iki önemli kuruluştan biri olan ISNR (International Society for Neurofeedback and Research)’in 9 kişilik Yönetim Kuruluna Uluslararası üye olarak 2015 yılında seçildi.

Avrupa Uygulamalı Nörobilim Birliği (Society of Applied Neuroscience)’nin kurucularından ve Yönetim Kurulu üyesidir.  Uluslararası (AMA, APA, AAPB, ISNR, SAN, BFE, ECNS) derneklerde de üyeliği ve çalıştaylarda eğitmen olarak fakülte posizyonu bulunmaktadır.  Clinical EEG and Neuroscience, Psychiatry Research, and Journal of Child Psychology and Psychiatry bilimsel dergilerde bilimsel makale incelemecisi olarak görev almaktadır.

İsviçre Bilim Akademisi Vakfı 2015 yılında “Şizofrenide Neurofeedback”  için, 2017'de "Bipolar Bozukluk ve Sınır Çizgisi Bozukluğunda Neurofeedback" için, ve 2018 yılında "Neurofeedback in residual symptoms of Bipolar Disorder” için bilirkişi incelemecisi olmasını istedi. Harvard, Johns Hopkins ve U. Penn gibi presjtijli Üniversitelerdeki bilim adamları QEEG ve Neurofeedback çalışmaları için konsultasyonuna başvurmaktadılar.  2014 yılından beri Times Higher Education, üst düzeyakademisyen olarak olağanüstü sicilinden dolayı THE World University Rankings (Dünya Üniversite Sıralaması) ve THE World Reputation Rankings (Dünya Üniversite Ün Sıralaması) oylamasında jürilerden birisi olarak oylama yapmasını istedi.

İngiltere İmperial College Tıp Fakültesinden Prof. Dr. John Gruzelier, Dr. Sürmeli’nin Avrupa Birliğinin projesi COST B27 Electric Neuronal Oscillations and Cognition’ın Türkiye ayağında olmasını istedi.  2005-2010 yılları arasında Dr. Tanju Sürmeli, COST B-27 Action: TUBİTAK’ın da katıldığı 24 milyon Euro bütçeli 5 senelik projenin yürütme komitesinde, Türkiye temsilcisi olduğu Avrupa Birliğinin bir kuruluşu olan COST (European Cooperation in the field of Scientific and Technical Research) B-27 aksiyonu (ENOC-Electric Neuronal Oscillations) bünyesinde görev yaptı.  EEG Biofeedback’in (geri bildirimin) çeşitli hastalıklardaki tedavi edici etkileri klinik çalışmalar yapan geniş bir araştırıcı kitlesi tarafından incelenmesinde, klinik deneyimlerin aktarılmasında, mevcut Neurofeedback protokolleri bilimsel bir şekilde değerlendirilip Neurofeedback’i Amerika ve pek çok Avrupa Ülkesinde klinikte yaygın bir şekilde tedavi amacıyla kullanan kitleye hangi hastalıklarda hangi protokollerin ne şekilde uygulanması gerektiğinin iletilmesinde rol aldı.

Down Sendromun, Zeka Geriliği, Antisosyal Kişilik Bozukluk, Obsessif Kompulsif Bozukluk, Şizofreni ve Alzheimer’s Hastalığında Neurofeedback tedavisinin klinik olarak etkisini gösteren çalışmaları prestijli uluslararası dergilerde yayınlandı.

TANJU SÜRMELİ ÖDÜLLERİ

  • Amerika’daki Neurofeedback ye Uygulamali Nörobilimler Vakfi (FNAN) Dr. Tanju Sürmeli ve ekibini "Şizofreni ye QEEG Rehberli Neurofeedback Tedavisi: Klinik Vaka Serisi" adlı ve "Clinical EEG and Neuroscience" dergisinin Nisan 2012 sayısında yayınlanan makaleleri için bir önceki yıl zarfında Neurofeedback sahasını en fazla ileriye götüren yayını olarak ödüle layık görmüştür.

  • EEG and Psychopharmacology Research Fellowship (EEG ve Psikofarmakoloji Araştırma Bursu), New York Medical College.

TANJU SÜRMELİ KİTAPLARI

  • Wake up call. The Healing Power of the Brain: the importance of nonpharmacologic approach: Neurofeedback and QEEG in Psychiatry. Nobel Tıp 2016. 380 Sayfa Türkçe (in review). To be published in English.                                                                                             

  • Tanju Surmeli. Beynin İyileştirme Gücü Neurofeedback & QEEG’ nin psikiyatride önemi (The Healing Power of the Brain: the importance of Neurofeedback and QEEG in Psychiatry). 2010, page, Publisher Nobel Tıp.

Tanju Sürmeli Kimdir?

TANJU SÜRMELİ BİLİMSEL YAYINLARI

  • Surmeli T, Eralp E, Mustafazade I, Kos H, Özer GE, Surmeli OH. (2016). Quantitative EEG Neurometric Analysis-Guided Neurofeedback Treatment in Dementia: 20 Cases. How Neurometric Analysis Is Important for the Treatment of Dementia and as a Biomarker? Clin EEG Neurosci., Vol 47(2)118-133.

  • Keeser D.1,2, Karch S.1, Davis J.R.3, Surmeli T.4, Engelbregt H.1,5,  Minton B.5, Berd A.5, Thatcher R.W.6,  Pogarell O1.(2013). Changes of resting-state EEG and functional connectivity in the sensor and source space of patients with Major depression. Klinische Neurophysiologie 03/2013; 44(01). DOI:10.1055/s-0033-1337283.

    • ​Department of Psychiatry and Psychotherapy, Ludwig-Maximilian University Munich, Germany

    • Institute for Clinical Radiology, Ludwig-Maximilian University Munich, Germany

    • Department of Psychiatry and Behavioral Neurosciences, Michael G. DeGroote School of Medicine, McMaster University, Ontario, Canada

    • Living Mental Health Center for Research and Education, Istanbul, Turkey

    • Hersencentrum, Amsterdam, The Netherlands

    • NeuroImaging Laboratory, Applied Neuroscience Research Institute, St. Petersburg, Florida

  • Prichep, L.1, Surmeli, T.2, Thatcher, R. W.3, Koberda, L.4, Ottes, G. and Berdyugina, A. (2016). QEEG and Traumatic Brain Injury: Evidence based medicine analyses. J Clin Psychiatry (In Review)

    • ​Professor of Psychiatry. Department of Psychiatry , NYU, NY .US.

    • Living Mental Health Center for Research and Education, Istanbul, Turkey

    • NeuroImaging Laboratory, Applied Neuroscience Research Institute, St. Petersburg, Florida

    • Florida State University College of Medicine. Professor of Neurology and Director of Tallahassee NeuroBalance Center

  • Surmeli, T. (2015). Bilinçaltının Gücünü Keşfedin. Bilinçaltını Daha İyi Kullanan Bir Lider Olabilirsiniz. Nöroliderlik ve Peak Performans. Harvard Business Review (in review).

  • Surmeli, T. Ertem, A., Eralp,E. Kos, I.H.(2016).Posttraumatic Stress Disorder, Posttraumatic Stress Disorder-Like Symptoms Due to Mild Traumatic Brain Injury and Comorbidity. How QEEG is helpful in diagnosis and personalized treatment? Review. Neuroscience & Biobehavioral Reviews (in review).

  • Cannon RL, Pigott HE, Surmeli T, Simkin DR, Thatcher RW, Van den Bergh W, Gluck G, Lubar JF, Davis R, Foster DS, Douglas J, Malcolm AT, Bars D, Little K, Center W, Berman M, Russell H, Hammer B, Koberda JL.The problem of patient heterogeneity and lack of proper training in a study of EEG neurofeedback in children. J Clin Psychiatry. 2014 Mar;75(3):289-90. doi: 10.4088/JCP.13lr08850.

  • Surmeli, T. Ertem, A., Eralp,E. Kos, I.H. (2016). Incorrect Diagnosis and Ineffective Treatment of Attention Deficit Hyperactivity (ADHD) May Decrease Children’s IQ, The Efficacy of QEEG and Neurofeedback in the Assessment and Treatment of ADHD/Learning Disability (LD) and Post Neurofeedback IQ Increase: A Clinical Case Series. Clin EEG Neurosci (in review).

  • Surmeli, T. Ertem, A., Eralp,E. Kos, I.H. (2015). Quantitative EEG Neurometric Analysis–Guided Neurofeedback Treatment in Post Concussive Syndrome (PCS): 40 Cases. How Neurometric Analysis Is Important for the Treatment of PCS and as a Biomarker? Clinical EEG Neuroscience (in review).

  • Surmeli, T. Ertem, A., Eralp,E (2015).The Efficacy of QEEG and Neurofeedback in the Diagnosis and Treatment of Post Concussion Sydrome with paronoia: 20 patients case study. Journal of Head Trauma Rehabilitation (in review).

  • Surmeli, T., Eralp, E., Ertem, A., Mustafazade I, Kos, I. H., Ozer G.E.(2015). The Effects of QEEG Guided Neurofeedback (NF) Treatment on patients with Intellectual Disability: 67 Case. Clin EEG Neurosci (in review).

  • Surmeli, T., Ertem, E., Eralp, E., & Kos, I. H. (2012). Schizophrenia and the efficacy of qEEG-guided treatment: A clinical case series. EEG & Clinical Neuroscience. Vol 43. Number 2, 133-144

  • Surmeli, T., & Ertem, A., Eralp,E. (2011) Obsessive Compulsive Disorder and the Efficacy of qEEG-Guided Neurofeedback Treatment: A Case Series. Clinical EEG and Neuroscience July 2011, Vol 42,Number 3, 195-201.

  • Surmeli, T., & Ertem, A. (2010). Post WISC-R and TOVA improvement with QEEG guided neurofeedback training in Mentally Retarded: 23 Cases. Clinical EEG and Neuroscience. Jan, 40 (1), 32-41.

  • Surmeli, T., & Ertem, A. (2009). QEEG guided neurofeedback therapy in personality disorders: 13 case studies. Clinical EEG and Neuroscience, 40 (1), 6-10.

  • Surmeli, T. (2009). QEEG-Neurometric analysis Guided Neurofeedback treatment in Medicated Schizophrenia patients. Case Study: 52 patients: How Neurometric Analysis is Important at the treatment of Schizophrenia as well as Diagnosis? Clinical EEG and Neuroscience, Volume 40, Number 1, 206-220, July.

  • Surmeli, T. (2009). QEEG-Neurometric analysis Guided Neurofeedback treatment in Medicated Schizophrenia patients. Case Study: 53 patients: How Neurometric Analysis is Important at the treatment of Schizophrenia as well as Diagnosis? Neuropsychobiology Feb 27; 58:244-245.

  • Surmeli T., & Ertem, A. (2007). EEG Neurofeedback Treatment of Patients with Down Syndrome, Journal of Neurotherapy,Volum 11,Page 63-68,Number 1.

  • Surmeli, T, Ertem, A. (2004). Efficacy of Neurofeedback in language and speech problems due to Mental Retardation,II. National Language and Speech Disability Research Book, page 214-227.

  • Surmeli, T., Ertem,A. (2003). Neurofeedback and Special Education, 13. National Special Education Research Book, page 173-176,2003.

SEO: GÖKTUĞ EFİL

Editör: Haber Merkezi