Meral Akşener veda etti. Her şeyi anlattı Meral Akşener veda etti. Her şeyi anlattı

Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) zirve'ye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da aralarında olduğu 57 ülke liderinin katılmasıyla başladı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç da Erdoğan ile birlikte ziyarete katıldı.

Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın temsil ettiği Gazze konulu Arap Birliği-İİT zirvesinde konuşan Filistin yönetimi lideri Abbas, "Uluslararası koruma talep ediyoruz" ifadesinde bulundu.

Reuters'ın haberine göre, Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas, zirvede yaptığı konuşmada, "Halkımız bir soykırım savaşıyla karşı karşıya. Batı Şeria ve Kudüs'te her gün saldırılarla karşı karşıya kalıyor" dedi.

ABD'ye çağrıda bulunan Abbas, Gazze'ye yönelik İsrail saldırganlığına son verilmesini istedi. Abbas, "Uluslararası koruma talep ediyoruz" söyleminde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da zirvede yaptığı konuşmada, Gazze'de yaşananalar karşısında kelimelerin kifayetsiz kaldığını belirterek, "Tarihte eşi benzeri görülmemiş bir barbarlıkla karşı karşıyayız" ifadesinde bulundu. Saldırılardan Batı Şeria'daki Filistinlilerin de etkilendiğini anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu cinnet halinin savunulabilir hiçbir tarafı yoktur" diyerek, Batılı ülkelerin Filistin'deki katliamlar karşısında sessiz kalmasının utanç verici olduğunu söyledi. İsrail'e ateşkes çağrısı yapılmamasını eleştirerek; "Bu sadece acizlik değil, aynı zamanda korkaklıktır, vicdansızlıktır" ifadesinde bulundu.

"Zulüm karşısında susanlar da en az zalimler kadar akan kana ortaktır" diyen Erdoğan, "İnsan hak ve hürriyetlerini dilinden düşürmeyen Batılı ülkelerin Filistin'de süregelen katliamlar karşısında sessizliğe bürünmeleri utanç vericidir" şeklinde konuştu.

'BM Genel Kurulu'nda alınan karar yalnız olduklarını gösterdi'

BM Genel Kurulu'nda kabul edilen kararın İsrail ve destekçilerinin ne kadar yalnız olduğunu gösterdiğini belirten Erdoğan, İsrail destekçisi yönetimlerin dünyanın farklı yerlerinden gelen çığlığa kulak vermesini beklediklerini ifade etti.

Türkiye'nin Mısır üzerinden Gazze'ye gönderdiği yardımlar hakkında da bilgi vererek; "Hastaneler başta olmak üzere acil ihtiyaç içindeki yerlere akaryakıt ulaştırılması hayati önemdedir" dedi.

Erdoğan, 15 Kasım'da Emine Erdoğan'ın himayesinde diğer lider eşleriyle yapılacak toplantının hazırlıklarının sürdüğünü aktardı. Türkiye olarak Gazze'nin yeniden inşa ve ihyasına destek olunacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Filistin meselesi görmezden gelindikçe bölgede normalleşme çabaları akim kalmaya mecburdur" dedi.

esatSuriye Devlet Başkanı Beşar Esad da 10 Kasım Cuma akşamı zirveye katılmak üzere Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a gitti.

Suriye devlet haber ajansı SANA'nın haberinde, "Cumartesi günü yapılacak acil Arap zirvesinde işgal altındaki Filistin topraklarındaki durum ve Gazze Şeridi’nde yaşanan, her gün yüzlerce şehit ve yaralanmaya neden olan ve benzeri görülmemiş bir insani kriz yaratan İsrail saldırganlığı görüşülecek"  ifadeleri yer aldı.

'İslam ülkelerinin birliği çok önemli'

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Riyad'da yapılacak olağanüstü zirveye katılmak üzere Tahran'dan ayrılmadan önce basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Reisi, Gazze'deki çatışma karşısında eyleme geçmenin zamanının geldiğini söyledi. Havaalanında gazetecilere konuşan Reisi, "Gazze, sözler için bir alan değil. Eylem için bir alan olmalı" dedi. Reisi, "Bugün İslam ülkelerinin birliği çok önemli" dedi.

'Dünyanın ABD'nin gerçek yüzünü görmesi gerek'

Reisi’nin Suudi Arabistan’a yaptığı ziyaret aynı zamanda mart ayında Çin’in arabuluculuğunda iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin yeniden başlamasının ardından bir İran Cumhurbaşkanı’nın ülkeye yaptığı ilk ziyaret oldu.

Reisi, havalimanında yaptığı açıklamada şu ifadelerde bulundu;

“Amerika savaşın genişlemesini istemediğini, İran ve pek çok ülkeye mesajlar gönderdiğini söylüyor. Ancak bu açıklamalar Amerika’nın eylemleriyle tutarlı değil” diye konuştu. Reisi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gazze’deki savaş makinesi Amerika’nın elinde, bu da Gazze’de bir ateşkese engel oluyor ve savaşı genişletiyor. Dünyanın Amerika’nın gerçek yüzünü görmesi gerek.”

zirve-3

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, bugün erken saatlerde yaptığı açıklamada, Riyad'da yapılması planlanan zirveye ilişkin bilgi vererek olağanüstü Arap Birliği ve İİT zirvelerinin olağanüstü Arap-İslam zirvesi olarak düzenlenmesine karar verildiğini bildirmişti.

Açıklamada, bu kararın, Gazze ve Filistin topraklarının tanık olduğu benzeri görülmemiş gelişmelere karşı ortak bir tutum sergilemenin ve Arap ve İslam ülkelerinin iradesini ortaya koymanın gerekliliğine binaen ve Arap Birliği ve İİT'yle yapılan istişareler sonucu alındığı belirtilmişti.

Filistin ve Suudi Arabistan, birkaç gün önce Gazze konusunda liderler düzeyinde acil bir Arap Birliği zirvesi düzenlenmesi çağrısında bulunmuş, ardından da yine Suudi Arabistan, İİT'yi benzer bir toplantıya çağırmıştı.

Editör: Nehir Durdağı