Erken menopoza giren kadınlara kök hücre tedavisi ile annelik umudu doğdu. 40-45 yaşa kadar uygulanabiliyor. Keskin bir yaş sınırı yok. Tıpta birçok alanda yer bulan kök hücre tedavisi, erken menopoza giren Suna Uysal'da uygulandı. Uysal için bebek sahibi olmak bir hayaldi. Erken menopoza girmişti ancak uygulanan kök hücre yöntemi ile yeniden adet görmeye ve yumurtlamaya başladı.

HASTAYA ENJEKTE EDİLİYOR

Hastanın leğen kemiğinden alınan sıvının içindeki kök hücreler ayrıştırıldıktan sonra rahim içine enjekte edildi. Şimdi Uysal'ın hedefinde bebek sahibi olmak var. Anne olma hayali kuran kadın, "Doktorlar ilk söylediğinde pek ümitli değildim. Çünkü 5 senedir hamile kalamıyordum. İnşallah bebeğimi de kucağıma almayı düşünüyorum." dedi.

TEKRAR AKTİF OLMASINI SAĞLIYOR

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Murat Keskin tedavinin umut vaadettiğini belirterek, yıllardır beklenen bir tedavi olduğunu, kemik iliğinden alınan kök hücrelerin saflaştırılarak yumurtalığın içerisine verildiğini ve yumurtalıklarda uyuyan yumurtaların tekrar aktif olmasının sağlandığını söyledi.

HİZMETLERİN BİR KISMI SGK KAPSAMINDA

Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürkan Arıkan ise yaptığı açıklamada, "Rahim içerisine veya yumurtalıklara uygulanması bakanlığın iznine tabiidir. Biz bu izin çerçevesinde hareket ediyoruz. Basit şekilde lokal anestezi altında kemik iliğinden alınan ürün aynı gün hazırlanıp rahim içerisine veya yumurtalığa 5-10 dakikalık kısa bir süreyle narkoz altında uygulanabiliyor. Muayene, takip gibi hizmetlerin bir kısmını SGK karşılıyor. Genel olarak cerrahi uygulamalar ve laboratuvar hizmetleri ek masraflar getiriyor. Bunlar da bilinen düzeyle 1-2 tüp bebek tedavisi masrafı kadar tutuyor." dedi.

Editör: Haber Merkezi