Meme küçültme, meme büyütme ve meme dikleştirme ameliyatları farklı ihtiyaçlara ve beklentilere yönelik olarak uygulanan meme estetiği prosedürleridir. Op. Dr. Evren İşçi alanının uzman ve deneyimli ismi olarak hasta özelinde meme estetiği prosedürlerini planlamakta ve en doğal sonuçların elde edilmesini bu sayede daha estetik bir görünüme kavuşulmasını sağlamaktadır.

Meme küçültme büyük ve sarkık memelerin hem estetik nedenlerle hem de sağlık açısından gereklilik oluşturması durumunda uygulanabilen bir estetik cerrahi prosedürdür. Memeleri normal olarak kabul edilenden daha büyük olan kadınlar genellikle göğüslerinin büyüklüğünden dolayı sırt, boyun ve omuz bölgesinde ağrı yaşarlar. Duruş bozukluğu, spor gibi aktiviteler sırasında rahat hareket edememe ve öz güven kaybı gibi çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalabilirler. Bu tür durumlarda memelerin boyutunun küçültülmesi, kadının fiziğiyle orantılı bir hale getirilmesi ve yaşam kalitesinin artırılması hedeflenir.

Meme küçültme ameliyatından önce hastaların ihtiyaçları değerlendirildiği gibi beklentileri de öğrenilmelidir. Kişi özelinde planlanan meme küçültme estetiğinden sonra hastanın konforu ve dış görünümünden duyduğu memnuniyet artar. Böylece öz güveni üzerinde de olumlu bir etki sağlanmış olur.

Meme Küçültmenin Faydaları

Her yıl dünya üzerinde binlerce kadın meme estetiği yaptırmakta ve bu sayede arzu ettikleri estetik görünüme kavuşmaktadır. Meme küçültme ameliyatı aşırı büyük ya da sarkık göğüsleri olan kadınlarda sağlığı, işlevi ve yaşam kalitesini iyileştirmektedir.

Meme küçültme ameliyatı sırasında ve sonrasında herhangi bir komplikasyon oluşması riski; uygulanan meme küçültme estetiği ameliyatının kapsamına, hastanın tıbbi geçmişine ve diğer pek çok faktöre göre belirlenir. Diğer yandan meme küçültme estetiği ameliyatının yeterli deneyime ve uzmanlığa sahip estetik cerrahlarla yapılması bu riskleri minimize edecektir.

Meme küçültme ameliyatının riskleri şu şekilde sıralanabilir: anestezi riski, ameliyat sonrası ağrı, solunum problemleri, derin ven trombozu, enfeksiyon, kanama, meme asimetrisi, meme ucu ya da derisinde his kaybı, kötü yara izi iyileşmesi.

Meme Küçültme Nasıl Yapılır?

Meme küçültme ameliyatından önce hasta detaylı bir muayene sürecinden geçirilir. Hastanın ihtiyaçları ve beklentileri değerlendirilir. Hasta süreç ve olası komplikasyonlar hakkında bilgilendirilir. Ameliyat sürecini ve sonucunu etkileyebileceğinden hastanın tıbbi geçmişini eksiksiz bir şekilde paylaşması çok önemlidir. Hasta özelinde mamogram ya da ultrason istenebilir.

Meme küçültme ameliyatı genel anestezi altında ve farklı teknikler uygulanarak gerçekleştirilebilir. Uygulanan teknikler farklı olabilse de amaç memedeki fazla dokunun çıkarılması, memelerin yeniden şekillendirilmesi ve elde edilmek istenilen sonuçlara ulaşılmasıdır. Seçilen teknik hastanın fiziksel durumuna ve istenilen sonuçlara bağlıdır. Ayrıca yara izinin hangi konumda bulunacağı da teknik seçimi noktasında önemlidir.

Meme estetiği ameliyatında kullanılan en yaygın teknik; meme başı çevresinde, meme ve göğüs arasındaki kıvrıma kadar inen ve sonra yatay olarak o kıvrımın içine doğru giden bir çapa şeklindeki kesidir. Memenin büyük ve sarkık olduğu durumlarda meme başı ve areola ayrılıp daha sonra yeniden yerleştirilebilir. Genellikle yara izi meme başı çevresinde ve memenin hemen altında, kolayca gizlenebileceği bir yerde konumlanır.

Meme estetiği ameliyatı kişi özelinde değişiklik gösterebilmekle birlikte genellikle 2 ila 3 saat içinde tamamlanır. Ameliyatın ardından uygulama bölgesine dren takılır. Böylece uygulama bölgesinde biriken sıvıların ve kanın operasyon bölgesinden çıkarılması sağlanır. Drenler genellikle 2 gün sonra çıkarılır. Ameliyatın ardından enfeksiyon gelişiminin önlenmesi için antibiyotik reçete edilebilir.

Meme küçültme estetiği ameliyatından sonra uygulama bölgesindeki ağrıların giderilmesi için, doktorun reçete ettiği ağrı kesiciler kullanılabilir. Ameliyattan sonra hastanın mümkün olan en kısa sürede hareket etmesi, derin ven trombozu riskinin azaltılması için gerekli bir durumdur.

Hastalar ameliyatı izleyen 3 hafta içinde genellikle günlük rutinlerine dönüş yaparlar. Ameliyatı izleyen 4 ila 6 hafta boyunca araç kullanmaktan ve ağır aktivitelerden kaçınılmalıdır. Bu süreçte destekleyici sutyen kullanımı iyileşme sürecini hızlandırır ve hastanın ameliyat sonrası iyileşme dönemindeki konforunu artırır.

Meme Büyütme Estetiği Nedir?

Meme büyütme estetiği en sık yapılan estetik ameliyatlardan biridir. Meme büyütme operasyonu son derece popüler olmasına rağmen bu işlemin tercih edilme nedenleri hastadan hastaya değişebilmektedir. Göğüs büyütme isteyen bazı hastalar göğüslerinin şeklinden memnundur, ancak sadece biraz daha dolgun olmalarını isterler. Diğer yaygın kişisel nedenler arasında az gelişmiş olarak algılanan göğüsler, göğüslerin boyut ve/veya şekil asimetrisi ve hamilelik veya emzirme sonrası değişiklikler sayılabilir. Kilo kaybı, yaşlanma ve doğum da meme hacmini etkileyebilir. Göğüs büyütme, daha orantılı bir şekil ve boyut oluşturarak tüm bu endişeleri giderebilir ve çoğu zaman benlik saygısını da artırabilir.

Göğüs pitozu (sarkma) ve hacim kaybının bir kombinasyonunu yaşayan kadınlar, tipik olarak göğüs büyütme için uygun adaylar olarak kabul edilirler. Göğüs dikleştirme ile büyütmeyi birleştirerek fazla deri alınabilir, göğüsler daha genç bir konuma yükseltilebilir ve implantlarla hacim geri yüklenebilir. Bununla birlikte, tek endişe hacim kaybıysa, tek başına meme büyütme en iyi seçim olabilir. Yeterli meme hacmi varsa ve büyütme istenmiyorsa meme dikleştirme ameliyatı tercih edilebilir.

Editör: Haber Merkezi