İzmir Tüp Bebek Doktoru Op. Dr. Nurettin Ersöz İnce olarak ben ve ekibim, kliniğimizde doğal yollardan bebek sahibi olamayan binlerce çifte umut ve sevinç olduk. Doğal yollardan çocuk sahibi olmayı deneyen çiftler, beklenen haberi almadıkça daha endişeli ve gergin bir ruh haline giriyorlar. Maalesef bazı çiftler bu ruh hali ile doğal yollardan uzun süre çocuk sahibi olamadıklarını fark ettiklerinde de önce tüp bebek tedavisine ve tüp bebek doktorlarına başvurmak yerine çok farklı, çoğu da modern tıp yöntemlerinin alabildiğince dışında yöntemlerini de denemeye çalışıyorlar. Genellikle bu tür eylemlerin nedenleri ise bir sorun olduğunu kabul etmeme, üçüncü kişilere söyleme de çekinme veya modern tıp bilimine olan önyargılardan kaynaklanıyor. Bu yüzden tüp bebek yöntemini daha yakından tanımak ve anlamak, çiftlerin bebek sahibi olmak için sahip olduğu çok önemli zamanı, yanlış uygulamalar ile kaybetmenin önüne geçecektir. Tüp bebek tedavisinin başarısında zaman çok değerlidir. Özellikle son on senede büyük yenilikler ile başarı oranını büyük yüzdeler ile arttırsak da yine de hamile kalabilmek için yaş tüp bebek tedavisinin asıl etkeni olmaya devam etmektedir. Bu sebeple doğum kontrol yöntemleri uygulamamanıza rağmen birkaç ay içerisinde hala sonuç alamıyorsanız, hurafeler veya alternatif tıp yöntemleri ile vakit kaybetmeden bir kadın doğum uzmanı hekime başvurmanızı önemle öneriyoruz. 

Hangi Durumlardaki Kişiler İçin Tüp Bebek Tedavisi Uygundur?

Tüp bebek tedavisi, doğal yollardan ve başka türlü kısırlık tedavileri ile gebe kalamayacak birçok hastaya yardımcı olur. Tüp bebek tedavisinin nihai avantajı, başarılı bir hamilelik sonunda sağlıklı bir bebek elde etmektir. Tüp bebek tedavisi, başka türlü bebek sahibi olamamış ve olamayacak şu durumlardaki kişiler için umut olabilir ve çocuk sahibi olma hayalini gerçeğe dönüştürebilir:

  • Tüpleri Tıkalı Hastalar

Üreme asıl olarak yumurtalıklara giden fallop tüplerinde başlar. Bu tüplerde bir sorun varsa müdahale ve tedavi olmadan sağlıklı bebek sahibi olmak imkansıza yakındır. Fallop tüpleri tıkanmış veya hasar görmüş kadınlar için tüp bebek tedavisi, kendi yumurtalarını kullanarak çocuk sahibi olmak için en iyi fırsatı sağlar.

  • 30 Yaşının Üzerindeki Kadınlar Veya Yumurtalık Rezervi Düşük Hastalar

Tüp bebek tedavisi daha 30 yaşını aşmış hastaların gebe kalma şansını en üst düzeye çıkarmak için kullanılır. Binlerce çiftimiz için mutlu sonuç elde ettiğimiz tedavi süreçlerinde 30 yaş üstü ve yumurtalık rezervi düşük olan hastalarımızda büyük deneyim sahibiz. Yumurtaların niceliğinden ziyade kalitesine odaklanıyoruz. Bu sayede başarı şansını arttırıyoruz.

  • Erkek İnfertilitesi (Kısırlık) Problemi Olan Hastalar

Erkek infertilitesi sorunu olan çiftlerin tüp bebek ile gebe kalma şansı, doğal yolla gebe kalmaya göre çok daha yüksek olacaktır. Bunu kolaylaştırmak için intra-sitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI) dahil olmak üzere bir dizi laboratuvar tekniğimiz var. Ayrıca doğurganlık sorunları olan erkeklere tavsiyelerde bulunabilecek deneyime sahibiz. Şu da bir gerçek ki son gelişmeler gebe kalamama erkek kaynaklı ise çözüm şansını oldukça yüksek hale getirmiştir. Erkekte çok çok az hareketli sperm olsa dahi kaliteli birkaç sperm ile tüp bebek yöntemi ile gebe kalma şansı oldukça yüksektir.   

  • Açıklanamayan Kısırlık Sorunu Yaşayan Çiftler

6 çiftten 1'i doğurganlık sorunları yaşar ve bazen bu sorunların kaynağı araştırmadan sonra dahi teşhis edilememektedir. Bu hastalar müdahaleden fayda görebilir.

  • PCOS, Polikistik Over Sendromu Olan Hastalar

Polikistik Over Sendromu (PCOS) düzensiz adet döngülerine yol açan bir hormon dengesizliğinin olduğu yaygın bir durumdur. Ovulasyon indüksiyonu ile gebe kalamayacak olan PCOS'lu hastalarda tüp bebek tedavisinin çok başarılı olduğu kanıtlanmıştır.

  • Endometriozisli Hastalar

Rahim astarının bir kısmının rahim dışında büyüdüğü, endometriozisli hastalar da başarılı olduğu kanıtlandığı için tüp bebek tedavisini denemek isteyebilirler.

  • Erken Yumurtalık Yetmezliği Olan Hastalar

Erken yumurtalık yetmezliği veya menopozu olan kadınlar, tipik olarak yüksek başarı oranlarına sahip olan donör yumurtaları kullanarak tüp bebek tedavisi görebilirler. Tüp bebek tedavisi bu tip hastalarda uzun süredir kullanılmaktadır ve güvenli bir geçmişe sahiptir. İlk “Tüp Bebek” Louise Brown, 1978'de doğal tüp bebek tedavisi kullanılarak doğdu. O zamandan beri, daha güvenli ve başarılı tedavi oluşturmak için tüp bebek teknolojisi gelişti ve teknikler çok daha rafine edildi. Yumurtalık Hiperstimülasyon Sendromu (OHSS) gibi yan etki riskini azaltmak için daha az ilaçla sadece en güvenli tüp bebek tedavisi formlarını kullanıyoruz.

Tüp Bebek Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

Gebe kalma sorunu yaşayan çiftlere yardım edebilmenin yanında tüp bebek tedavisinin diğer kısırlık tedavilerine hatta normal gebe kalma durumlarına göre oldukça fazla avantajı vardır.

  • İlk olarak Tüp Bebek Tedavisi (IVF), Aşılama (IUI) diğer yardımcı üreme teknolojisi formlarından çok daha başarılı olmaktadır. Tüp bebek başarı oranları, teknolojik gelişmeler sayesinde, başlangıcından bu yana her geçen sene daha da artmaktadır. 
  • Tüp Bebek Tedavisi sadece gebe kalmayı sağlamaz. Döllenme sorunlarının teşhis edilmesine de yardımcı olur. Bazı açıklanamayan kısırlık vakalarında sadece döllenmeyi değil ve vücudu başka yönlerden de etkileyen sorunlar olabilir. Bu gibi vakalar laboratuvarda döllenme denenmeden teşhis edilemeyebilir. Bu gelecekte başka tedaviler ile çözümlere ulaşılabilmesi içinde bu tür sorunları ortaya çıkarmak yararlıdır.
  • Tüp bebek tedavisine erken başlayarak gebe kalma arasında zaman farkı da yaratılabilir. Elde edilen yumurtalar dondurulabilir. Bu sayede ileriki tarihlerde gebe kalmak istediğinizde ve sağlıklı yumurta elde edilemezde geçmiş yıllarda elde edilmiş dondurulmuş yumurtalar ile gebe şansını yakalayabilirsiniz.
  • Tüp Bebek Tedavisi daha sağlıklı bebek doğumlarını teşvik eder. Embriyolar, kullanılmadan önce kalıtsal hastalık yönünden taranır. Kistik fibroz, Huntington hastalığı ve kas distrofisi gibi genetik bozuklukların taşıyıcısı olduğu bilinen bireyler için, implantasyon öncesi genetik tanılı (PGD) IVF, gebe kalan bir çocuğun hastalığa yakalanmamasını sağlamanın en güvenilir yollarından biridir. İmplantasyon öncesi genetik tarama (PGS), embriyoları Down sendromu gibi kromozomal bozukluklar için taradığından başarılı bir sonuç alma şansını artırabilir. Bu tekniklerin her ikisi de kliniğimizde mevcuttur.

Tüp Bebek Dezavantajları Nelerdir?

Tüp bebek tedavisinin onlarca iyi yönü olduğu açıktır. Fakat hastalarımıza bu tedaviyi mucize tedavi gibi sunmaya karşıyız. Gerçek şu ki elimizden geleni yapsak da bir Tüp Bebek döngüsü başarısız olabilir. Tüp Bebek Tedavisinin başarısı garanti edilmez ve hastalar başarılı olmadan önce genellikle birden fazla tedavi döngüsünden geçmek zorunda kalabilirler. Bu doğal olarak kadından kadına değişir. Tüp Bebek tedavisinde de uzmanlık işte bu yönden fark yaratır. Danıştığınız hekimin sadece bir tüp bebek doktoru değil iyi bir kadın doğum uzmanı olması, kişiselleştirilmiş olarak daha yüksek başarı olasılığı sağlar. Gerçekçi olmak, ancak başarı şansı konusunda da olumlu olmak önemlidir.

Bunun yanında Tüp Bebek Tedavisi ile ilişkili yan etkiler ve riskler de olabilir. Tıbbi bir tedavi olarak, Tüp Bebek Tedavisinin yan etkileri geliştirme olasılığı çok düşüktür. Bunların en şiddetlisi “yumurtalık hiper-stimülasyon sendromudur (OHSS)”. Neyse ki kullandığımız yöntemler, doğal ve hafif tüp bebek döngülerini sağlıyoruz. Bu daha az ilaç kullanılması veya hiç ilaç kullanılmaması, zaten küçük olan istenmeyen OHSS riski geliştirme olasılığının önemli ölçüde azaltılması veya ortadan kaldırılması anlamına geli. Kliniğimiz yan etki olasılığını çok ciddiye alır.

Çoklu hamilelik de Tüp Bebek Tedavisinin bir dezavantajı olarak görülebilir. Tüp bebek tedavilerinde gebelik şansını arttırmak için genellikle rahme geri yerleştirilen birden fazla embriyo kullanılır. Ve bu da çoğul gebelik olasılığının daha yüksek olmasına yol açar. Tüp bebek gebeliklerinin yaklaşık %20-30'u çoğul gebeliklerle sonuçlanabilir. Çoğul gebelikler anne ve bebek için ilişkili sağlık riskleri taşır: çoğul gebeliklerde erken doğum, düşük, sezaryen ihtiyacı, ölü doğum ve bebek sağlığı sorunları olasılığı artar. Tüm doğurganlık kliniklerinin, çoğul gebelik risklerinden kaçınmak için sağlam tek embriyo transfer politikalarına sahip olması önemlidir. İzmir Tüp Bebek Kliniği olarak düşük bir çoklu doğum oranımız vardır. Ve çoklu doğumların azaltılmasına odaklanıyoruz.

Yine Tüp Bebek Tedavisinde dış gebelik (Ektopik) gebelik şansı biraz daha yüksektir. Tüp bebek tedavisi ile özellikle fallop tüpleri hasar görmüş kadınlarda dış gebelik riski ikiye katlanarak %1-3'e çıkar.
Diğer bir yönden de Tüp Bebek Tedavisi ile ilişkili yüksek östrojen seviyelerinin bebeklerde erken doğum ve düşük doğum ağırlığı riskini artırabileceğine dair kanıtlar vardır. Tüp bebek sırasında yüksek stimülasyon vermenin bebeğin erken ve daha düşük doğum ağırlığı ile doğma şansını artırdığına dair artan kanıtlar vardır. Bu, çocuk için uzun vadeli sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilmiştir. Yüksek östrojen seviyelerinin rahim içi ortamı etkileyebileceği teoridir. İlaçsız ve düşük ilaçlı yaklaşımlarla, doğan bebeklerin, yüksek östrojen seviyeleri ile ilişkili yüksek uyarımlı Tüp Bebek Tedavisi ile doğanlara göre tam zamanında ve daha yüksek doğum ağırlıklı doğma olasılıklarının daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Tedavi başarısının sadece canlı doğum değil, sağlıklı tam süreli canlı doğum olduğuna inandığımız için Doğal ve Hafif Tüp Bebek Tedavisine bağlı kalmamızın nedenlerinden biri de budur.

Tüp bebek tedavisinin dezavantajları arasında sayabileceğimiz durum özellikle kadın tarafının ruhsal durumunu zorlayıcı olmasıdır. Tüp bebek tedavisi duygusal/psikolojik bir bedel alabilir. Tüp bebek tedavisinden geçmek oldukça duygusal ve stresli bir deneyimdir. Tedavi fiziksel ve duygusal olarak zorlayıcı olabilir. Partnerler için de sevdiği kişinin stresli bir deneyim yaşamasını izlemek zor olabilir. Tüp Bebek Tedavisinde psikolojik sağlığınızı ön planda tutmanız önemlidir. Ve bu aynı zamanda vücut sağlığı için de iyidir. Kısa, düşük ilaçlı protokollerimiz stres miktarını en aza indirmeye yardımcı olacaktır.
Tüp bebek tedavisi pahalı olabilir. Tüp bebek tedavisi ucuz değildir. Ve ilaç ve kan testleri için ödeme yapıldıktan sonra maliyetler hızla artabilir. Tedaviye başlamadan önce gerekli maliyetler hakkında net bir fikre sahip olmak ve başlamadan önce mali durumunuzu düzenli hale getirmek yararlıdır. Daha az ilaç kullandığımız prosedürlerimiz ile Op. Dr. Nurettin Ersöz İnce Kliniğimizde bir döngünün maliyeti de azalır. 

Tüp Bebek Tedavisinde bazı hastalarımız etik konular hakkında endişe duyabilir. Bazı embriyoları seçme ve potansiyel olarak diğerlerini atma fikri herkesin hoşuna gitmeyebilir. Tedaviye başlamadan önce kendi duruşunuzu ve hangi konuda rahat olacağınızı düşünmelisiniz. Birden fazla embriyo oluşturulmasından rahatsızsanız, elde edilen diğer yumurtaları embriyo oluşturmak için döllemek yerine dondurarak koruyabilirsiniz.

İzmir Tüp Bebek doktoru Op. Dr. Nurettin Ersöz İnce kliniğimizin başarısını sosyal medya hesaplarımızdan görebilirsiniz. Doktor referans sitelerinden görebilirsiniz. Kısaca kliniğimizin özelliklerini özetlersek neden başarılı olduğumuzu da anlayacaksınız; 

  • Tüp Bebek Tedavisini her anne adayına ve çifte özel olarak düşünüyoruz ve uyguluyoruz. Genel olarak Tüp Bebek tedavi prosedürleri benzer olsa da her hastamızın durumu ve doğurganlığını etkileyen faktörleri birbirinden farklıdır. Bu sebeple kişiye özel tedavi başarı şansınızı yükseltmek demektir. 
  • Çok daha az ilaç kullanıyoruz. Bu hastalarımızda birçok yan etkinin önüne geçtiği gibi daha sağlıklı bir gebelik ve bebek doğumunu teşvik ediyor. Tüp Bebek Tedavi fiyatlarını ve maliyetlerini de da daha uygun hale getiriyor.
  • Yumurta sayısından çok elde edilen yumurtaların kalitesine odaklanıyoruz. Bu daha sağlıklı ve mutlu sonla biten sağlıklı bebeklerin doğumuna varan gebelikleri oluşturmamızı sağlıyor. 
  • Çoklu gebeliği engelleyecek uygulamalara odaklanıyoruz.
  • Yüksek başarı oranını her klinik için farklı anlama gelse de bizim için yüksek başarı oranı hem anne sağlığına zarar vermeyen hem bebek sağlığını gelecek yaşlarında da kusursuz olarak sağlayan doğumlar olarak görüyoruz.
  • Ve hastalarımıza gösterdiğimiz ilgi ve alaka ile de ruhsal olarak da sürecin kolay atlatılmasına ve mental açıdan da sağlıklı kalmalarına odaklanıyoruz.  
Editör: Haber Merkezi