Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimi kazanmasının ardından gözler emekli ve memur maaşlarına yapılacak zamma çevrildi.

Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre; Erdoğan’ın, “Enflasyonun yol açtığı fiyat artışlarından kaynaklanan sıkıntıları gidermek, refah kayıplarını telafi etmek, önümüzdeki günlerin en acil konu başlığıdır” vurgulaması çerçevesinde atılacak adımlar, 28’inci dönem parlamentosu ve yeni kabinenin öncelikli gündemi olacak.

Bu kapsamda, 7 bin 500 liranın üzerinde aylık alan emeklilere iyileştirme, asgari ücrete ara zam, 1. dereceye gelen tüm memurlara 3600 gösterge öne alınacak.

Asgari ücrete geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ara zam yapılması bekleniyor. Temmuzdan itibaren geçerli olacak yeni ücret için Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanması ve yeni asgari ücretin 10 bin lirayı aşması bekleniyor. 

En düşük emekli aylığının 7 bin 500 lira olarak belirlenmesinin ardından, bu rakamın üzerinde aylık alan SSK ve Bağ-Kur emeklilerine de kademeli ek zam çalışması yapılacak. Bu kapsamda, temmuz ayında yapılacak rutin enflasyon artışının üzerine refah payı eklenmesi ve taban aylıkların da yükseltilebileceği belirtiliyor.

Memur ve emeklileri de temmuzda yüzde 6 zam ve 6 aylık TÜFE’nin üzerine refah payı alacak. En düşük memur maaşının 22 bin lira olmasının ardından, tüm memurlar için aylıkları bu şekilde kademeli olarak düzenlenmiş olacak. 

Kamu personel rejiminde yapılacak bir diğer değişiklikle, Ocak ayında yürürlüğe giren 3600 ek gösterge düzenlemesinin dışında kalan memur, şef, tekniker gibi birinci dereceye giren tüm kamu görevlileri de 3600 ek göstergeden yararlanacak. 

Ağustos ayında ise tüm memurlar ve memur emeklilerini ilgilendiren toplu sözleşmeler için memur konfederasyonlarıyla masaya oturulacak. Kamu iktisadi teşebbüslerinde çalışan yaklaşık 100 bin taşeron işçiye kadro teklifi de yeni Meclis’in gündemine gelecek.

Emeklilere 2 bin lira olarak ödenen bayram ikramiyelerinde de artış olması bekleniyor.

Önümüzdeki dönemde, ücret artışlarıyla sabit gelirliler enflasyona karşı korunmaya çalışılırken, fahiş fiyat artışlarına karşı da önlem alınacak. Özellikle üç büyükşehir İstanbul, Ankara, İzmir ile sahil şehirlerinde fahiş kira artışlarına karşı tedbir alınacak. Kira artışlarında yüzde 25 sınırlaması uygulamasında sürenin uzatılması, fahiş kira artışlarına hapis ve para cezası getiren düzenlemenin kısa sürede gündeme getirilmesi bekleniyor. 

Ayrıca büyükşehirler başta olmak üzere kiraların çok yüksek olduğu illerde memura il ve ilçe bazında kira desteği verilecek. Bölgesine göre kira tespiti ve kiracı-ev sahibi arasında arabuluculuk mekanizmasının da önümüzdeki dönemde devreye alınması öngörülüyor.

Editör: Grlyrtts