Soğuk Savaş Dönemi'nde ABD Dışişleri Bakanı olan ve dünyada tepki toplayan çok sayıda kararın altında imzası bulunan Henry Kissinger, 100 yaşında öldü.

Eski Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı ve ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, 100 yaşında öldü. Kissinger'in kişisel internet sitesinden yapılan açıklamada, eski Bakan'ın 100 yaşında Connecticut eyaletindeki evinde, yaşamını yitirdiği duyuruldu.

Nazi Almanya'sından kaçan Yahudi bir ailenin çocuğu olan Kissinger, Richard Nixon ve 38'inci ABD Başkanı Gerald Ford dönemlerini kapsayan 1973-1977 yılları arasında dışişleri bakanı, 1969-1975 yılları arasında ise ulusal güvenlik danışmanı olarak görev yaptı.

savaş-4

Dünya siyasetini şekillendiren tartışmalı kararlarıyla bilinen Kissinger, özellikle Kamboçya'nın bombalanması ve 1970'te Vietnam'ın güneyinin işgal edilmesindeki rolü nedeniyle ülke içinde ve dünya çapında yaygın bir şekilde kınandı.Kamboçya'ya atılanların çoğunun savaş sona erdikten onlarca yıl sonra dahi sivilleri öldürmeye ve sakat bırakmaya devam eden misket bombaları olması, Kissinger'ı hayatı boyunca eleştirilerin hedefinde tutmaya devam etti.

Kissinger'a kariyeri boyunca insan hakları konusunda eleştiriler gelmeye devam etti. Dünyanın Soğuk Savaş'ta olduğu bu dönemde Kissinger, Sovyetler Birliği ile rekabeti insan haklarının önüne koymakla ve Şili'deki Augusto Pinochet rejimi gibi, dünyadaki baskıcı rejimleri desteklemekle eleştirildi.

Kissinger 1977'de ABD hükümetindeki görevlerinden ayrılsa da, toplumsal ve siyasi konularda önde gelen yorumculardan olmayı sürdürdü. Kurduğu Kissinger Associates adlı danışmanlık şirketi, ABD yönetimleriyle yakın çalıştı.Kissinger ayrıca birçok şirketin yönetim kurulunda görev aldı ve 22 kitap yazdı.

Tartışmalı Nobel Ödülü

Ünlü diplomat, uzun kariyer dönemi boyunca Joe Biden'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda başkana danışmanlık yaptı, Vietnam Savaşı'nın sona ermesine yönelik müzakereleri sağladığı için de 1973'te Nobel Barış Ödülü'nü kazandı. Ancak bu ödül en tartışmalı ödüller arasında yer aldı.Kissinger ödüle, Kuzey Vietnamlı lider Le Duc Tho ile birlikte layık görülmüştü. Ancak Vietnamlı lider ödülü reddederken, Nobel Ödül Komitesi'nden iki kişi de Kissinger'a ödül verilmesini protesto etmek için istifa etti.

ABD basınından New York Times ise ödüle Nobel Savaş Ödülü adını verdi.

Kassam Tugayları İsrail askerlerini kendi silahlarıyla vurdu! Çok sayıda ölü Kassam Tugayları İsrail askerlerini kendi silahlarıyla vurdu! Çok sayıda ölü

soğuk savaş

"ABD'nin çıkarları için önemli bir kayıp"

Mayıs 2023'te 100 yaşına giren Kissinger, doğum günü öncesinde CBS'e verdiği röportajda dış politikasını "suç" olarak görenlere yönelik, "Bu onların cehaletinin bir yansıması, bu şekilde düşünülmedi" demişti.
Kissinger'ın ölümünün ardından eski ABD Başkanlarından George W Bush, ABD'nin dış ilişkilerde en güvenilir ve en bağımlı ismini kaybettiğini söyledi.

Kissinger'ın eski özel asistanı ve ABD'nin eski Çin Büyükelçisi Winston Lord ise Kissinger'ın ölümünü "Amerika ulusal çıkarları için çok önemli bir şahsiyeti kaybetti" söylemiyle duyurdu.

Editör: Nehir Durdağı