İSTANBUL (AA) - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Bu seçimde yaklaşık yüzde 20 civarında Yeşil Sol Parti, bileşenleriyle beraber oy kaybetmiştir." dedi.

Resmi olmayan sonuçlara göre AK Parti'den İstanbul milletvekili seçilen Soylu, TV100 canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

14 Mayıs'taki Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimlerine ilişkin değerlendirmede bulunan Soylu, en huzurlu ve en güvenli seçimin yaşandığını söyledi.

Soylu, sistem değişikliği konusundaki tartışmalara değinerek, "Bu seçime girerken Cumhur İttifakı'na karşı oluşan Millet İttifakı'nın ana yörüngesi 'biz Türkiye'de sistemi değiştireceğiz.' Ne dediler? 'Parlamenter hükümet sistemini yeniden inşa edeceğiz.' Peki sonuç ne oldu? Sonuç şu oldu: Cumhur İttifakı 323 milletvekili aldı. Bu ne demektir? Bir sistemin değişebilmesi için olması gereken orada ya Türkiye'yi referanduma getirebilecek bir çoğunluğu tesis etmek ya da Türkiye'yi referanduma götürmeden Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde anayasayı değiştirebilecek bir çoğunluk tesis etmek. Bu ikisi var mıdır? Yoktur." diye konuştu.

Seçim sonuçlarını değerlendiren Soylu, şunları kaydetti:

"Bu seçimde yaklaşık yüzde 20 civarında Yeşil Sol Parti, bileşenleriyle beraber oy kaybetmiştir. 5 tane bileşeniyle beraber seçime girmiş, Doğu ve Güneydoğu da dahil olmak üzere Türkiye'nin her tarafında çok ciddi bir oy kaybıyla karşı karşıya kalmıştır. Millet bir tercihte bulundu, bulunduğu tercih çok açık ve net. Milletin bulunduğu tercih, Doğu ve Güneydoğu'daki millet diyor ki 'Burada üniversiteler var, ben çocuğumu okula göndermek istiyorum.' Oradaki insanlar diyorlar ki 'Ya biz huzurluyuz, bizim huzurumuzu bir terör örgütünün bozmasına artık müsaade etmiyoruz.' Bu mesajı terör örgütüne ve onun terör örgütü temsilcisi olan partiye veriyorlar."

Soylu, anketlerde belli oranlarda sapmanın doğal olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir anket mafyası var, bu adam bir mafya, Bekir Ağırdır. Bu adam Türkiye'ye operasyon çekiyor, her seçimde operasyon çekiyor. Peki bir etkisi var mı? Hiçbir etkisi yok, etkisi olsaydı çıkardı değil mi? Ama bu adam uluslararası sistemin Türkiye'deki etki ajanıdır. Bu kadar açık ve net. Yani bu adamlardan Türkiye yakasını kurtarmalıdır. Bir araştırma eğer deneyinizi ve örneğinizi iyi şekilde bulduğunuz andan itibaren bir araştırmanın yanılması +1, -1'dir, hadi +1,5 -1,5 olsun. Diğeri bunun tamamen spekülasyon içeren, toplumu kandırmaya ve yanıltmaya yönelik bir anlayışın kendisi."

Editör: Grlyrtts