İstanbul
Parçalı bulutlu
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi YAŞAM Avrupa resmen peşine düştü! Milli servetimizi kaçırmak istiyorlar

Avrupa resmen peşine düştü! Milli servetimizi kaçırmak istiyorlar

Amasya’da kışın ardından dağlık alanlarda kardelen, çiğdem ve menekşe gibi türler görülmeye başladı. Amasya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cengiz Yıldırım, biyokaçakçılık olaylarına dikkat çekerek bitkilerin “milli servet” niteliği taşıdığını söyledi. Türkiye’de 12 bin, Avrupa’da 15 bin bitki türü bulunduğu belirtildi.

Bitki çeşitliliğiyle öne çıkan şehirlerden Amasya’da, kar ve yağmur yağışlarının ardından yüksek kesimlerde çiçekler açmaya başladı. Çakallar mevkisinde kayalıkların arasında kardelen, çiğdem ve menekşe gibi türlerin görüldüğü belirtildi. Doğa tutkunlarının, çiçekleri görüntülemek için zirvelere yöneldiği aktarıldı.

Amasya’nın, Avrupa Sibirya ile İran Turan floristik bölgeleri arasında geçiş sahasında yer aldığı, mikroklima özelliği gösteren alanlara sahip olduğu ifade edildi.

Türkiye’deki bitki türlerinin önemli bölümü Amasya’da

Paylaşılan bilgilere göre Türkiye’nin yaklaşık 3 bin 800’ü endemik olmak üzere toplam 12 bin bitki türüne ev sahipliği yaptığı belirtiliyor. Bu türlerin bin 991’inin Amasya’da görülebildiği ifade edildi.

Uzmanlar, bitkilerin doğal ortamlarının korunması gerektiğine dikkat çekerek, kırsal alanlarda yaşanan biyokaçakçılık olaylarının risk oluşturduğunu vurguladı.

“Bu bitkiler bizim milli servetimiz”

Amasya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Yıldırım, iklimsel farklılıklar, otlatma, yapılaşma ve yol yapımı gibi etkiler nedeniyle bitkilere karşı daha duyarlı olunması gerektiğini belirtti. Yıldırım, çiçeklerin doğal ortamlarında kalmasının önemine işaret ederek, bitkilerin koparılmaması ve üzerlerinde baskı oluşturulmaması gerektiğini söyledi.

Kırsalda yaşayanların, dışarıdan gelen şüpheli kişileri görmeleri halinde ilgili kurumlara bildirmesinin önem taşıdığı kaydedildi.

Amasya lalesi örneği hatırlatıldı

Prof. Dr. Yıldırım, biyokaçakçılık girişimlerine ilişkin değerlendirmesinde Amasya lalesi örneğini hatırlattı. Yıldırım, yıllarca doğal ortamında bulunamayan Amasya lalesinin tohumlarının daha sonra yurt dışından alınmak zorunda kalındığını ifade etti.

Avrupa’da 15 bin Türkiye’de 12 bin bitki türü

Yıldırım, Avrupa kıtasında yaklaşık 15 bin bitki türü bulunduğunu, Anadolu coğrafyasında ise 12 bin bitki türünden söz edildiğini belirtti. Türkiye’nin bitki çeşitliliği açısından “kıta özelliği” gösterdiği ifade edilirken, bu zenginliğin korunmasının önemine dikkat çekildi.

Doğal alanların korunması çağrısı

Uzmanlar, bitki çeşitliliğinin değerinin bilinmesi gerektiğini vurgulayarak, doğal güzelliklerin korunmasının ortak sorumluluk olduğunu belirtti. Biyokaçakçılık riskine karşı hem vatandaşların hem de ilgili kurumların dikkatli olması gerektiği kaydedildi.