GÜNDEM

Yerli otomobil Togg neden alıcılarına teslim edilemiyor? Ortaya çıktı

Habertürk yazarı Fatih Altalyı, yerli otomobil Togg'un alıcılarına yapılması gereken teslimatın neden yapılamadığını açıkladı.

Altaylı, bugünkü yazısında şu ifadeleri kullandı:

Togg’da geçen yapılması gereken teslimatlar bir türlü yapılmayıp, teslimatlar sürekli ötelenince, “Ne oluyor, üretim yok mu?” tartışmaları yine hortladı.

Aylar önce bu tartışmalar yine yapılırken ben “Koyun fabrikanın içine bir kamera, üretim bandını internet üzerinden gerçek zamanlı olarak gösterin, millet de üretim var mı yok mu görsün” dediğim için Togg’a karşı çıkmakla suçlanıyorum aylardır.

Herkesin aklındaki soru “Yahu 29 Ekim’de fabrika açıldı ve üretim başladı ise niye stokta otomobil yok ve niye teslimatlar ertelenip duruyor” sorusu var.

Togg ise Mart ayına kadar yapılacak tüm üretimin, otomobilin uluslararası testleri için Almanya’ya gönderileceğini baştan açıklamıştı.

O yüzden Ekim ile Mart arasında yapılan ve kaç adet olduğunu bilmediğimiz üretim otomobil bekleyen müşterileri ilgilendirmiyor.

Fabrikanın satışların başlayacağı Mart sonrası için üretim planı ise siyasetçilerin söylediği gibi 3 dakikada bir otomobil falan değildi.

Bu fabrikanın önümüzdeki yıl ulaşmayı planladığı üretim miktarı.

Medyaya yansıyan gerçek planlama ise şöyle:

Mart: 170

Nisan: 170

Mayıs: 1370

Haziran: 1541

Temmuz: 3140

Ağustos: 4430

Eylül: 4310

Ekim: 4520

Kasım: 4520

Aralık: 4330

Toplamda 28 bin otomobil.

Şu ana kadar teslim edilmesi gerekip de edilmeyen ya da üretilemeyen otomobil sayısı binler değil, 240 adet.

Eğer siyasetçilerin iddia ettiği gibi 3 dakikada bir otomobil yapılıyor olsa idi tek vardiyada bile günde 160 otomobil üretilir, fabrikanın açıldığı günden bu yana 28 bin 800, Mart ve Nisan aylarında ise 9600 otomobil üretilip sahiplerine teslim edilmiş olurdu.

Bu yüzden siyasetçilerin söylediği her şeye inanmayın.

Togg’unu teslim alamayanlar da üzülmesin.

Elektrik arızaları için Bosch servisleri emirlerine amade olacakmış.

İyi ama kaporta ve elektrikli olmayan yedek parçaları nereden bulacakları hala belli değil.

Hani çıkma parça tak deseniz, onu da bulmak mümkün değil.