ANKARA (AA) - Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, yurt dışı seçim kurulunda oyların girişinde herhangi bir sıkıntı olmadığını bildirdi.

Yener, YSK önünde basın mensuplarına Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde açılan sandık oranlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

"An itibarıyla yurt içinde açılan sandık oranı yüzde 89,97, yurt dışında açılan sandık oranımız yüzde 30,8'dir. Genel açılan sandık oranımız yüzde 87,13'tür." bilgisini paylaşan Yener, kamuoyunda "yurt dışı oylarının geç sayıldığı" yönündeki iddialara da açıklık getirmek istediğini belirtti.

YSK Başkanı Yener, şunları kaydetti:

"2018 yılı verilerine göre 2023 yılında yurt dışında oy kullanan seçmen sayımızın artışı, 2018'de seçime katılan siyasi parti sayısının 8, 2023'te ise 24 olması hususu göz önüne alındığında, yurt dışı oylarının sayımındaki gecikmenin normal olduğu görülmektedir.

Yurt dışı ilçe seçim kurulunda da oyların girişinde herhangi bir sıkıntı, problem yoktur. Sizlerin de bildiği gibi 2018'deki işleyen süreç ile 2023'te işleyen süreç benzerlik arz etmektedir. Yurt dışı ilçe seçim kurulunun verilerinin girilmesi açısından şu anda kurulumuza il, ilçe seçim kurullarından ve yurt dışı seçim kurulundan veri girişinde herhangi bir problem yoktur. Kamuoyu rahat olsun."

Yener, YSK önünde basın mensuplarına Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde açılan sandık sonuçlarına ve oy oranlarına ilişkin yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"Saat 02.25 itibarıyla toplam sandıklarda açılma oranı yüzde 91,93 olup, yurt içi sandıklarda açılma oranı yüzde 94,68, yurt dışı sandıklarda açılma oranı ise yüzde 36,85'tir. Bu verilere göre Sayın Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49,49, Sayın Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,79, Sayın Sinan Oğan yüzde 5,29, Sayın Muharrem İnce yüzde 0,43 oy oranına sahiptir.

Ayrıca milletvekili seçimlerinde ise şu an itibarıyla yüzde 7'lik ülke barajını geçen siyasi partilerimiz Cumhur İttifakı'nda Adalet ve Kalkınma Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Yeniden Refah Partisi ve Büyük Birlik Partisi; Millet İttifakı'nda Cumhuriyet Halk Partisi ve İYİ Parti; Emek ve Özgürlük İttifakı'nda Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, Türkiye İşçi Partisi'dir."

Cumhurbaşkanı seçiminde ikinci turun kesinleşip kesinleşmediğinin sorulması üzerine Yener, veri girişlerinin devam ettiğini belirtti.