Söz ola kese savaşı,

Söz ola bitire başı,

Söz ola oğulu aşı,

Bal ile yağ ede bir söz!.

İslam, bir hayat nizamıdır. Hayatın bütün muhtevasını ve ömrün her anını Kur'an ve Sünnet ölçüleriyle tanzim eder.

İslamın hassas ölçüler getirdiği beşeri davranışlar içinde konuşma edebinin müstesna bir yeri ve ehemmiyeti vardır.

Şu hadise bu hakıkati ne güzel izah etmektedir;

'' Bir gün Muaz İbn. Cebel, Resulullah Efendimize hangi amelin daha hayırlı olduğunu sormuş, ve bu meyanda insanların yapabilecği cihad, oruç, zekat ve benzeri pek çok salih amel saymıştı.

Fakat Peygamber Efendimiz her defasında ; İnsanlar için bundan daha hayırlısı vardır'', buyurmuştu.

Muaz, '' Anam babam Sana kurban olsun, İnsanlar için bundan daha hayırlısı nedir? diye sorunca Efendimiz, Hayır konuşmayacaksasusmak'',

buyurdu. Muaz, Konuştuklarımızdan dolayı da hesabamı çekileceğiz? diye sordu.

Efendimiz, Muazın dizine ikaz kabilinden hafifce vurarak, şöyle buyurdu: '' Allah hayrını versin ey Muaz, İnsanları yüzüstü Cehenneme sürükleyen dillerinin söylediğinden başka ne olabilir ki..?

Şunu unutmamak gerekki, insan konuştuğu her sözden sorumludur. Ayeti Kerimede; '' İnsan h,ç bir söz söylemez ki, yanında onu gözetleyen yazmaya hazır bir melek bulunmasın!''.(Kaf; 18).

Şunu iyi bilinki, üzerinizde bekçiler, Kiramen katibin vardır, onlar yapmakta olduklarınızı  bilirler. (el-İnfitar; 10-12)

Yine Efendimiz, ağızdan çıkan sözlerin ne getireceğini çok iyi düşünmek gerektiğini şöyle beyan etmiştir:

'' Kul, Allah'ın hoşnud olduğu bir söz söyler, fakat onunla Allah'ın rızasını kazanacağı hiç aklına gelmez. Halbuki Allah, o söz sebebiyle kendisine kavuştuğu kıyamet gününe kadar o kimsedgazabınıen hoşnud olur.

Yine bir kul Allah'ın  gazabını gerektiren bir söz söyler, fakat o sözün kendisini Allah'hın gazabına çarptıracağını düşünmez. Oysa Allah okimseye o kötü söz sebebiyle kendisine kavuşacağı kıyamet gününe kadar gazab eder. (İbn. Mace).

Yunus Emre Şöyle der:

'' Kelecilerin pişirgil,

Yaramazların şeşirgil,

Sözün us ile düşürgil,

Demegil çağ ede bir söz..''

Mevlanın ifadesiyle; 

'' Körler çarşısında ayna satma, sağırlar çarşısında gazel atma ve en mühimi, cahillik edite kalp kıran bir ham kelamı konuşma, gönül yıkan bir kem sözü söyleme..